Fehér köpeny helyett sportruha - orvosok, akiknek fontos a testmozgás

VN - A maratoni távot futó patológus, a triatlonozó tüdőgyógyász és a teniszező szülész-nőgyógyász. Dr. Hegedüs Ágnes, dr. Prugberger Emil és dr. Móritz András: ezúttal fehér köpeny helyett sportszerelésben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Dr. Hegedüs Ágnesnek, a szombathelyi Markusovszky kórház patológusának a sport hozzátartozik a mindennapjaihoz.

Tizenéves koromig tornásztam, majd a második gyermekem születéséig szinte semmit sem mozogtam  meséli a doktornő.  Harmincon túl azt tapasztaltam, hogy már nem olyan feszes a hasam, elkezdtek megereszkedni az izmaim. Ekkor döntöttem úgy, hogy elkezdek sportolni. Először konditerembe és aerobikra jártam, de ezek a délutánjaimból és az estéimből vettek el egy-két órát. Hét évvel ezelőtt egy olyan munkatársnő jött az osztályra, aki valaha szupermaratonista volt. 

Ő vett rá a futásra, pedig korábban utáltam futni. Nagy-nagy türelemmel futott velem, míg elfogadható edzettségi szintre jutottam. Egy idő után eljutottam arra a szintre, hogy hétvégente már a félmaratoni távot is lefutottam. A napi adagunk nyolc kilométer volt, a hétvégi 20-25. Az utóbbi időben rengeteg egyéb elfoglaltságom miatt egyre kevesebb időm jut a mozgásra, így most heti kétszer-háromszor futok a kora reggeli órákban.



Dr. Hegedüs Ágnes hozzátette, hogy nem versenyző típus, viszont néhány Szombathelyen megrendezett megmérettetésre  így az Elvira Maratonra is  benevez. A doktornő a saját maga örömére fut, általában társasággal. Kell, hogy valaki elterelje a figyelmét, beszélgessen vele. A futás segít Ágnesnek feldolgozni a napi problémákat, a mozgás kikapcsolja, valamint fizikálisan is jobban érzi magát, mióta sportol.

Ha nem önnel találkozom, akkor most futnék a városligeti pályán mondja dr. Prugberger Emil tüdőgyógyász-főorvos, aki bár korábban is focizgatott, a rendszeres mozgás az egyetem elvégzése után vált az élete fontos részévé. A városatyaként is tevékenykedő főorvos számára a mozgás  futás, úszás, kerékpározás  elsősorban örömöt jelent. 

Olyankor jönnek a legjobb gondolataim mondja, és persze hozzáteszi azt is, hogy orvosként tisztában a rendszeres mozgás jótékony hatásával.

Dr. Prugberger Emil több triatlon versenyen is elindult  a Vasi Vasemberen pontosan tizennyolcszor, és a korcsoportjában többször is előkelő helyen végzett. Mégsem az érmekkel méri a teljesítményét: arra a legbüszkébb, hogy 1989-ben 3 óra 45 perc alatt lefutotta a maratoni távot. 



Dr. Prugberger Emil több triatlonversenyen is előkelő helyen végzett

Dr. Prugberger Emil gyakorta pattan kerékpárra, rendszerint Pornóapáti irányába indul, a Vasi Vasember negyven kilométeres körét tekeri végig.

Ennyit mindenkinek meg kellene tennie az egészségéért és a kondíciójáért mondja, és elárulja, hogy a nyári szünetben 13 éves unokája, Berényi Barnabás is edzésben tartja: a balatoni kerékpárutakon az Ifjú Sólymok kenguru csapatának erőssége diktálja neki a tempót. 

Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy dr. Móritz András az ország legjobban teniszező szülész-nőgyógyásza. A Markusovszky kórház főorvosa nemrég tért haza a spanyolországi Alicantéban megrendezett orvos világjátékokról, ahol egyéniben és párosban is az előkelő harmadik helyen végzett.

Dr. Móritz Andrást 11 éves korában Csetényi Sándor csalta el a teniszpályára. (A szombathelyi gépipari szakközépiskola igazgatójáról is bizonyára kevesen tudják, hogy egyszer Taróczi Balázst is megverte.) Asbóth Sándor edző mellett hamar kiderült, hogy van tehetsége a teniszhez, így három hónap múlva a Haladás VSE igazolt játékosa lett. 

Az újonc-, serdülő- és ifjúsági korcsoportban elért megyei sikerek után az NB IB-ben találta magát, majd a magyar utánpótlás-válogatottba is bekerült. Ez utóbbi tagjaként Nyugat-Berlinbe is eljutott volna, de épp a nemzetközi verseny idején kellett felvételiznie az orvosi egyetemre. Debreceni orvostanhallgatóként az egyetem klubját erősítette, majd visszaigazolt a Haladáshoz.



Dr. Móritz András (balról) észt ellenfelével az alicantei orvos világjátékokon

Dr. Móritz Andrásnak főorvosként nagyon sok a munkája, ám arra mindig szakít időt, hogy részt vegyen a világjátékokon. 

Sajnos egyre kevesebb időm van edzeni jegyzi meg. Na, nem mintha lenne oka elkeseredésre, hiszen több mint hatvan érmet gyűjtött be eddig. A Móritz családban egyébként a gyerekek is gyarapították a serleg- és éremgyűjteményt: a ma már háziorvosként dolgozó Hajnalka és a jogász-közgazdász András versenytáncosként szintén szép sikereket értek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!