Hatmillió forintból tették rendbe az egykori iskolát

Magyarszombatfa - Mintegy hatmillió forintból újították fel a vadászati kiállításnak helyet adó épületet kívülről. Az önkormányzat pályázaton keresztül valósította meg a beruházást.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Laczó László, az őrségi település polgármestere elsőként az épület történetét elevenítette fel. Elmondta, hogy 1974-ig egy egytantermes iskola működött a településrészen, majd a gyermeklétszám csökkenése  miatt összevonták a gödörházi intézménnyel az iskolát. Így az épület üresen, funkció nélkül maradt. 

Először a kerámiagyár üdülőháznak használta, egy idő után a vállalat azonban már nem tartott igényt az épületre.  Egy darabig üresen állt, majd ismét turistáknak adták ki. A hagyományok tisztelete és a helyiek ragaszkodása miatt az önkormányzat nem értékesítette az egykori iskolaépületet, sőt vállalta, hogy kisebb lépésekben rendbeteteti. A 20. század elején épült létesítmény 2003-ban új funkciót kapott,   egy állandó kiállítást rendeztek be benne. A polgármestertől megtudtuk, hogy a tárlat  megálmodója  Gömbös Mátyás volt. 



2003 óta látogatható Magyarszombatfán a vadászati kiállítás  Fotó: Benkő Sándor

A magyarszombatfai kiállításon  az Őrségben elejtett vadak trófeái  szarvasagancsok,  vadkanagyarak,  érdekes őzagancsok, és a nem megfelelő genetikai tulajdonságok miatt elejtett trófeás őzek, szarvasok  mellett a Magyarországon élő, vadászható állatok trófeái, valamint  az Őrségben honos madarak és nem vadászható kisemlősök  preparátumai láthatók.  

A látnivalókat színesíti az Afrika terem, ahol Namíbiában és Egyenlítői-Guineában elejtett vadállatok  antilopok, varacskos disznó, ecsetfülű disznó, vörös bivaly  is megtekinthetők. 

Három évvel ezelőtt a legfontosabb felújítási munkálatokat elvégeztettük  tette hozzá a polgármester.  Kijavítattuk a vakolatot, viszont közben kiderült, hogy az ereszcsatorna nincs igazán jó állapotban, itt-ott kifolyik belőle a víz, ezért  ezt is rendbetetettük. 

Elkészítettünk egy tervet  az épület rekonstrukciójára vonatkozóan, amelyben  a tetőszerkezet lecserélése, a cserepezés, a csapadékvízelvezetés és a külső színezés is szerepelt. Ezeknek a feladatoknak a megvalósítására pályáztunk, mintegy hatmillió forintból szépült meg a kiállításnak helyet adó épület. 

A korszerűsítés tíz százalékát állta az önkormányzat. A munkálatokkal a szakemberek   közel egy hónap alatt készültek el.  A terveink között szerepel még a  nyílászárók cseréje is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!