Keletnémet Gorbacsovot keresett Honecker helyére a KGB 1987-ben

Berlin - Mihail Gorbacsov pártfőtitkár utasítására a KGB szovjet titkosszolgálat már 1987-ben kereste Erich Honecker utódját, és nekilátott előkészíteni a keletnémet állami- és pártvezető megbuktatását - közölte szerdán új levéltári kutatási eredményekre hivatkozva online kiadásában a Berliner Morgenpost.

MTI

A berlini lap szerint a KGB a keletnémet állambiztonsági minisztériummal, a Stasival karöltve vizsgálta Honecker leváltásának lehetőségét. A puccs előkészítését a legendás kémfőnök Markus Wolf irányította. A Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) központi bizottságának új főtitkára a terv szerint Hans Modrow későbbi miniszterelnök lett volna. 
    
Az orosz levéltári kutatások eredményét Valentin Falin, Gorbacsov egykori tanácsadója és Günter Schabowski, a keletnémet állampárt fővárosi bizottságának első titkára is megerősítette. Schabowski a lapnak elmondta: a hírszerzőfőnök Wolf már 1987 tavaszán személyes megbeszéléseket folytatott a Honecker elleni puccsról a KGB helyettes vezetőjével, Dmitrij Krjutcskovval és Hans Modrow-val, aki akkor az NSZEP drezdai első titkára volt. 
    
Német kutatások is ebbe az irányba mutatnak. Moszkva egy "keletnémet Gorbacsovot" akart látni Honecker helyén - mondta a Berliner Morgenpostnak Manfred Görtemaker, a potsdami egyetem történeti intézetének professzora. 
   
A tervezett puccs lehet az egyik oka annak, amiért Markus Wolf 1987. február 5-én nagy meglepetésre távozott a Stasinál viselt magas tisztségéből, miután több mint két évtizeden keresztül irányította a keletnémet titkosszolgálat külföldi felderítését. Az akkori, hivatalos indoklás szerint azért vonult vissza, hogy írói munkásságának szentelhesse magát. 
    
A moszkvai reformok ütemével lépést tartani képtelen Erich Honecker és Gorbacsov ellentéte 1988-ban keletkezett szovjet iratokból tűnik ki a legélesebben. Honecker szeptemberi moszkvai látogatásán Gorbacsov egy alkalommal nem bírta türtőztetni magát, és e szavakkal fordult keletnémet kollégájához: "Ha nehézségekbe ütközik nálatok a politikánk megértetése, akkor hívj csak fel, elmegyek hozzátok, együtt kimegyünk a nép közé, és közösen elmagyarázzuk, hogy mi is történik nálunk, hogy vajon szocializmus-e, amit mi építünk vagy sem" - idézett a Kreml levéltáraiból származó forrásokat a Berliner Morgenpost.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!