Kóbor kutyák támadtak az ismert politikusra

Belgrád - Kóbor kutyák csapata támadta és harapdálta meg a szerbiai politikai élet egyik ismert szereplőjét, Jelena Trivant, a kormánykoalíciót irányító Demokrata Párt szóvivőjét Belgrád központjában - jelentette pénteken a szerb sajtó.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A csütörtök késő este, a szerb törvényhozás, a Skupstina palotája előtti parkolóban történt támadás áldozatát az ország legelitebb kórházában, a Katonai Orvosi Akadémián látták el, majd hazabocsátották.

A Zoohigijena nevű állami állategészségügyi szervezet két csapatot indított rövid időn belül a támadók keresésére. Mint a szervezet szóvivője, Milos Markovic a Tanjug hírügynökségnek elmondta, korábban semmilyen bejelentést se kaptak arról, hogy Belgrád központjában kóbor kutyák garázdálkodnának. Szokatlannak mondta a támadást azért is, mert esős, szeles időben történt, amikor a kóbor kutyák rendszerint igyekeznek elbújni.

Megfigyelők szerint tény, hogy Belgrádban rengeteg kóborló kutya van, ami furcsa módon a szerbek állatszeretetének köszönhető. A valamiért utcára került állatok szabadon élnek, rendszeresen enni kapnak, és senkinek eszébe se jut bántani őket. Általában nem is támadnak senkire. 

Belgrád városa tavaly rendteremtési akcióba kezdett: megpróbálták összefogdosni és sterilizálni a kóbor kutyákat. A vörös nyakörvvel ellátott állatokat aztán visszaeresztették az utcákra, mivel - állatmenhelyek híján - nem volt hol elhelyezni őket.

A kóbor állatok legyilkolását elutasító szelíd eljárásnak azonban vannak hátulütői. Pénzhiány miatt a sterilizálási program nem volt teljes, nem válhatott folyamatossá, s ezért a kóbor kutyák száma szaporodik. 

A kis házas, családias hangulatú külvárosokban máig megvan a biztos életterük az utcán élő állatoknak, de a zsúfolt, magas házas, kormányépületekkel teli belvárosban (ahol még a szemetes konténereket is gyakran ürítik) előfordul, hogy nem jutnak élelemhez, s emberre támadnak.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!