Ösztönzési pénz a közterület-felügyelőknek: sok kerékbilincs, sok jutalom

Budapest - Vezető beosztású, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Ügyészség a terézvárosi kerületi közterület-felügyelet vezetőjét; a férfi előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a bíróság. A férfi pénzt fogadott el azért, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

MTI

A Magyar Hírlap szerdai számában azt írta: kenőpénz elfogadásakor érték tetten a rendőrök Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét. 
    
Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség augusztus 10-én gyanúsítottként hallgatta ki "F. Kálmánt vezető beosztású hivatalos személy által, kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt".
    
Az ügyészség tájékoztatása szerint a VI. kerületben a közterület-felügyelők a kerékbilincs fel- és leszereléséhez közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe, ami ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.
    
Az ügyészség azzal gyanúsítja a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500.000-800.000 forint közötti úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el jogtalan előnyként. Az átvett összegből pedig minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelői részére is, ezzel is ösztönözve őket a kerékbilincselések számának növelésére.
    
Az ügyészség közölte azt is, hogy a gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetése során tetten érték. A férfi előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság.
A VI. kerületi önkormányzat azt tudatta az MTI érdeklődésére, hogy az elmúlt évben átlagosan 866 kerékbilincset helyeztek el a gépkocsikba a kerületben, míg az idén júliusig ugyanez az adat 832 volt.
    
A hivatal közölte azt is, hogy a köztisztviselői törvény előírása alapján fegyelmi eljárást indítottak az érintett vezető ellen. Jelezték ugyanakkor, hogy a jogszabály értelmében amennyiben a köztisztviselő ellen a kötelezettségszegés miatt szabálysértési vagy büntetőeljárást kezdeményeznek, annak jogerős befejezéséig a fegyelmi eljárását fel kell függeszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!