Romák elleni támadások: ülésezett a rendészeti bizottság

Budapest - Minden erőfeszítést, ami emberileg lehetséges, megtesz a rendőrség, hogy kézre kerítse a romák elleni támadások elkövetőit - erről az igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön beszélt azt követően, hogy részt vett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának rendkívüli ülésén. Hozzátette: biztos abban, hogy ez eredményre is fog vezetni.

MTI


Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt üléséről távozó utolsó újságíró becsukja maga mögött az ajtót az Országház folyosóján. Az ülésen a rendőrségi és titkosszolgálati vezetők tájékoztatták a képviselőket az elmúlt időszakban romák ellen elkövetett támadássorozattal kapcsolatos nyomozás állásáról, illetve a 2009. augusztus 3-án, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán elkövetett gyilkosságról. MTI Fotó: Kovács Tamás 


Draskovics: mindent megtesz a rendőrség az elkövetők elfogásáért

Draskovics Tibor kiemelte, hogy egyetlen rendőr és a kormány sem lehet nyugodt addig, amíg ennek a súlyos bűncselekmény-sorozatnak az elkövetőit meg nem találják és bíróság elé nem állítják. Megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint minden szükséges eszköz - ember, pénz, figyelem, nemzetközi segítség - rendelkezésre áll ahhoz, hogy a nyomozás sikeres legyen. 
    
A miniszter szerint a romák elleni támadások valójában Magyarország minden tisztességes állampolgára ellen irányultak és azokra az ország minden tisztességes állampolgára így is tekint.
    
A tárcavezető megtisztelőnek nevezte, hogy a bizottság tagjai nemcsak nagy érdeklődést mutattak, de elismeréssel is nyilatkoztak arról, ahogy a rendőrség ebben az ügyben dolgozott. Közlése szerint a bizottsági ülés résztvevői egyetértettek abban, hogy politikai megfontolásoktól függetlenül minden segítséget meg kell adni a rendőrségnek ahhoz, hogy munkájukat végezhessék. 
    
A rendőrség jelentős és sikeres erőfeszítéseket tesz, de akkor fog ez a munka igazán eredményre vezetni, ha a segítséget és bizalmat nemcsak a politikától, hanem az állampolgároktól is megkapja - fogalmazott Draskovics Tibor.     Mint hozzátette, a polgároktól elsősorban együttműködés és információ formájában várnák ezt, hogy "minden olyan morzsa, ami ennek a képnek a kirakásához kell, minél hamarabb a rendőrök rendelkezésére álljon". 
    
A miniszter felidézte: szerdán a rendőrség vezetői találkoztak a cigány kisebbségi vezetőkkel. Ennek az volt a célja, hogy miután ez a bűncselekmény minden jel szerint egy egész kisebbség ellen irányul, megnyugtassák őket. Kitért arra, hogy együttműködésre kérték a kisebbségi vezetőket, akik ezt meg is ígérték. Az együttműködés sokféle formája közül Draskovics Tibor kiemelte, hogy a polgárőrökkel közösen a járőrözésbe bevonják a helyi roma közösségeket is, részben a hathatósabb fellépés, részben a bizalomnövelés miatt.
    
Szólt arról is, hogy mindemellett - és nem e bűncselekmény-sorozat miatt - a kormány folytatja annak a programnak a végrehajtását, amely a rendőrség megerősítését, a polgárok biztonságérzetének javítását szolgálja. 
    
Emlékeztetett arra: az a cél, hogy év végére minden településen legyen állandó rendőri jelenlét vagy rendszeres járőrözés. Hozzátette, hogy a programot nagy erőkkel hajtják végre és véleménye szerint sikerre fogják vinni; annak eredményeképpen jóval több rendőr lesz a közterületen és azokon a területeken, ahol az emberek biztonságérzete sérült, mert ott több vagy a korábbinál súlyosabb bűncselekményt követtek el. 
    
Draskovics Tibor bejelentette: a már eddig elfogadott intézkedéseken túl újabbakat is előkészítenek annak érdekében, hogy "ne csak holnap, hanem két meg négy múlva is több rendőr legyen a magyar utcákon", s hogy az önkormányzatok az eddiginél hathatósabban tudjanak részt venni a közrend és a közbiztonság fenntartásában, amely húsz éve törvényi kötelezettségük.

Lázár: alapos tájékoztatást kapott a bizottság

Alapos, részletes tájékoztatást kapott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a romák elleni támadások nyomozásáról - közölt Lázár János, a bizottság fideszes elnöke a testület csaknem három és fél órás ülése után újságírókkal.

A bizottsági ülés Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére lett zárt, mivel a miniszter az ülés előtt írásban jelezte: a beszámolóban szolgálati titok hangzik el. Lázár János az ülés után azt mondta: véleményük szerint az elhangzottaknak csak töredéke volt szolgálati titok, ezért ha a Fidesz megkapja az állampolgárok támogatását, és kormányra kerül, mindent megtesz annak érdekében, hogy az ülés anyaga - a szolgálati titok kivételével - nyilvánossá váljon. 
    
Hozzátette: sokkal megnyugtatóbb lett volna, ha az információk egy jó része a sajtó és a közvélemény előtt hangzik el, mert ez hozzájárult volna egyesek megnyugtatásához, a biztonságérzet erősítéséhez. Közölte: a beszámoló alapján az a véleménye: a rendőrség minden erővel azon van, hogy megtalálja a tetteseket. 
    
A bizottság elnöke szerint bár a rendőrség a jelenlegi lehetőségeihez képest mindent megtesz az elkövetők felderítése érdekében, számára "aggasztó" a kormány hozzáállása a rendőrséghez. A miniszter pedig nem alkalmas arra, hogy felügyelje ezt a területet - mondta. Véleménye szerint a bűncselekmény-sorozat rámutat arra, hogy erős kormányra és nagyon erős rendőrségre van szükség, miközben Magyarország jelenlegi kormánya gyenge, nem képes a közrendet, a közbiztonságot garantálni, a rendőrség pedig megerősítésre szorul. 
    
Ebben a helyzetben - bármi legyen is a rendőrség helyzetéről a pártok álláspontja - az a leghelyesebb, ha a rendőrség megkap minden szükséges támogatást a munkája elvégzéséhez - szögezte le. Hangsúlyozta: a Fidesz szerint a közrend, a közbiztonság meggyengülése - amelynek jele a bűncselekmény-sorozat és a veszprémi gyilkosság is - azért következett be, mert "a végletekig legyengítették a rendőrséget". 
    
A kormány képtelen a rendőrség működési feltételeit biztosítani, és miközben "a miniszter dicsekedve arról számol be, hogy hat rendőrt vonnak be az ügy nyomozásába, elfeledkezik arról, hogy a rendőri életpálya kilátástalansága miatt milyen sokan hagyták el a testületet" - mondta Lázár János. 
    
"Nekünk az az álláspontunk és meggyőződésünk, hogy Draskovics miniszter úr személye (...) világosan bizonyítja, hogy a kormányzat képtelen ezt a területet felügyelni". Azért kell a parlamenti pártoknak a rendőrség mellé állniuk, mert "nem hiteles a miniszter segítségkérő szava azok után, hogy bizonyítékhamisítási ügybe keveredett" - fogalmazott. 
    
Arra a kérdésre, hogy újra benyújtják-e a rendőrség költségvetési támogatásáról szóló javaslatukat, a politikus igennel felelt. Mint mondta, szeptemberben, a költségvetés benyújtásakor ki fog derülni, mit gondol a kormány a rendőrség megerősítéséről. 
    
Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az a közbiztonsági háló, amelyet fél éve alakított ki a rendőrség, nem hozta meg az eredményét, hiszen a kormányzat nem volt képes megvédeni a magyar választópolgárokat, függetlenül attól, hogy cigányok-e vagy sem.  
    
Szavai szerint "eső után köpönyeg", hogy megerősítik a rendőri jelenlétet az ország egyes pontjain, mivel a rendőrségnek Magyarországon a nap 24 órájában kellene garantálnia, hogy ne történjen ilyen bűncselekmény. 
    
A zárt ülés után Lázár János arra a kérdésre, hogy a külföldi titkosszolgálati szál kizárható-e a romák elleni támadások ügyében, közölte: az ülésen Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár vett részt, aki ezt "teljességgel kizárta". Mint mondta, voltak képviselők, akik ebben kételkedtek. 
    
Hozzátette: nem tartja helyesnek, hogy több rendőri vezető és a miniszter is azt mondta, hogy nemzetközi példák szerint tíz év múlva lesz meg az elkövető.

Pénteken temetik az áldozatot

Pénteken temetik a kislétai gyilkosság roma áldozatát; a 45 éves nőt református szertartás szerint helyezik végső nyugalomra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község köztemetőjében, a település polgármestere szerint több mint ezer embert várnak.

A roma nőt hétfőre virradóra kislétai otthonában lőtték agyon ismeretlen támadók, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. Az asszony a hatodik halálos áldozata a romákat ért támadásoknak: korábban Tiszalökön egy 54 éves férfit, Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját, Nagycsécsen pedig egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt gyilkoltak meg.     

Pénteken délután egy órakor kezdődik a temetési szertartás Kisléta köztemetőjében, amelyen részt vesznek a roma szervezetek, a minisztériumok és a rendőrség képviselői is - közölte a település polgármestere, Pénzes Sándor az MTI-vel csütörtökön.     A kislétai gyilkosság áldozatát saját halottjának tekinti az Országos Cigány Önkormányzat és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat. A ravatalnál és a sírnál Somogyi Katalin református lelkész tart szertartást, de a térségi római katolikus plébános is elbúcsúztatja majd az elhunytat.     

A kislétaiak nagy többsége biztosan lerója kegyeletét a temetésen, ez négy-ötszáz embert jelent - mondta a polgármester. Hozzátette: a környező települések lakóin kívül Sopronból, Salgótarjánból és Füzesabonyból is többen jelezték már, hogy személyesen szeretnék leróni kegyeletüket a meggyilkolt asszony sírjánál.     

Velük együtt több mint ezer embert várnak pénteken Kislétára - mondta.     

A rendőrség a szükséges rendőri erővel biztosítja a temetés zavartalanságát - tájékoztatta az MTI-t Fedor Rita hadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!