Viva la Savaria! Kenyeret és cirkuszt a népnek!

Szombathely - Nem úszta meg az idei karnevál sem szárazon: épp a fő attrakció, a szombat esti fáklyás felvonulás előtt kezdett esni, de annyira nem, hogy kis csúszással el ne indították volna a menetet.

zaol.hu

Így mindenekelőtt hősiesnek volt mondható mindazok szereplése, akik a zord időben is kitartottak; volt köztük sok gyerekszereplő is, például az egyházashetyei Zörej zenekar kisdobosai. A hastáncosnők kihagyták ezt a menetet, mert nem akarták hozni a jégkocka-has figurát. Nem volt olyan nagy tömeg, mint szokott lenni, de talán nemcsak az idő miatt, hanem azért is, mert sokan választották péntek délutáni napfényes felvonulás megtekintését, fényképezését. 



Jordán Tamás és kisfia utazott az első bigán, majd a dr. Ipkovich György polgármester vezette Savaria Legió után Szommer Ildikó karneváligazgató a másodikon. Ő szombat estére átült egy hintóba, a bigáján pedig  dr. Szele Györgyi  integetett a városlakóknak, amint az ókori Savariát idéző tógások is. A pirotechnikusok három mini-tűzijátékot szerkesztettek az esti menetbe az attraktivitás kedvéért, amit a felfelé törekvés is jellemzett: zászlóforgatók, gólyalábasok is színesítették a látványt. A felvonulást számos zenész hangosította szakaszonként, arányosan beosztva. 

A színes, vidám kavalkádban a történelmi hűségre való törekvés mellett nagy szerepet kaptak a színházi és show elemek. A szombat esti felvonulás tántoríthatatlanságát látva az eső is megrettent, és végül is visszavonult. A vásáros bódékat addigra már összecsomagolták, hogy vasárnap újra nyissanak a napsütésben. Mintha mi sem történt volna, úgy zsongott újra a belváros vasárnap a megszokott fogyasztási lázban: sorbanállással minden olyan sátor előtt, ahol csak ehetőt vagy ihatót árultak



A Pékek utcája nem úgy sikerült, ahogy tervezték: mindössze két árusítóhely árválkodott a Széchnyi utcában. A szintén először megrendezett Sörtér sem bonyolított olyan nagy forgalmat, mint várták, mint a jól bejáratott Borok utcája. Fel lehetne tenni azt a nagyon provokatív kérdést: talán a sörösök kevesebben vannak, mint a borosok? Jó ötlet volt az árak történelmi köntösbe öltöztetése: először régi római császárok neveivel fémjelzett kuponokat kellett vásárolni (különböző értéke volt Claudiusnak, Augustusnak és Caesarnak), aztán azokért mérték a habzó nedűt. Lehetett emiatt panaszhangot is hallani: egyesek méltatlankodtak, hogy a kuponos játék lassította a folyékony kenyérhez való hozzájutást. 

Az egykori római urak azért tudtak valamit: a Panem et circens  a Kenyeret és cirkuszt (a népnek) máig sikertörténet; a karnevál ráadásul több száz programmal is szolgál az eszem-iszomhoz. Lehet koncerttől koncertig menni; itt volt például a Csík zenekar, a Markovic Orchestar, a Cabaret Medrano, a !DelaDap; játszott az Isis Big Band és a Savaria Szimfonikus zenekar. De lehet helyszínről helyszínre araszolni, figyelve, mit ád a véletlen: például mikor érnek a zsiráfok (a gólyalábasok) a zebrához, ahol felemelik és megforgatják a gyerekeket... 

Ide kattintva megtekintheti a karnevál harmadik napjáról készített összefoglaló galériánkat!

Lehet céltudatosan a Ferences-kertben üldögélni, ahol a hagyományőrzők és haditornászok mind-mind a régmúltat idézik. A Legio XV. Apollinaris II. cohorsa például lovaskiképzést mutatott be. Ez az a csapat, aminek a történelmi eredetije megalapította Savariát az első században, pontos adat nincs, annyit tudni: Kr. u. 50 körül. A Ferences-kertben lőgyakorlat közben megsérült az egyik katona szeme, ez alkalmat adott a Savaria Legio Egyesület nőtagjainak arra, hogy bemutassák a válságos állapotba jutott ember testét-lelkét együttesen gyógyító szertartásukat, melyet az Ízisz-kultusz hiteles latin nyelvű forrásaiból építettek fel. Fedett fővel, letérdelve imádkoztak (mindkét elem tovább él az utókor vallási koreográfiáiban), és meg is lett az eredmény: a harcos visszanyerte szeme világát. Meg ne tudja ezt a szintén válságos állapotba jutott egészségbiztosítási pénztár! Mert még a hagyományos, nyugati orvoslásra is szükség lesz, habár Szombathely szentélyt is épít Ízisznek. 
A karnevál után az lehet majd a másik "itthon látható csoda".


VN fotók: Garai Antal 'Atom'

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!