Vizsgálják a praxist - összevetik a megyék háziorvosainak tevékenységét

Szombathely - Ezentúl a háziorvosi ellátás adatai is elérhetők lesznek az interneten. Így a megyék orvosainak gyógyszerrendelési és beutalási szokásait is össze lehet hasonlítani.

Bajdó Bettina

Különös tájékoztatót kaptak kézhez a megye háziorvosai  tudtuk meg dr. Tarnai Ete háziorvostól. 2009 júliusától ugyanis országosan egy új, szakmai teljesítményindikátor rendszert vezettek be. Az erről szóló levelet az orvosok június 29-én kapták kézhez.  A rendszer célja, hogy az ellátás színvonala emelkedjen, valamint javuljon az egészségügyi ellátás  hazai és nemzetközi megítélése. 

Eddig egyáltalán nem hallottunk erről a rendszerről, csak a dokumentumból értesültünk róla, hogy ilyen formában is ellenőrizni fognak bennünket  folytatta az orvos.  Ráadásul ezentúl a megyék adatait is összevetik, s ki tudja, mi történik azokkal az orvosokkal, akik többet teljesítenek az átlagosnál. 

Egy dolog háborított fel igazán, a beutalási gyakorlatra vonatkozó rész. A társadalombiztosító szerint a beutalási adatok  azt mutatják meg, hogy a háziorvos valóban betölti-e a kapuőri szerepét, vagyis mennyire képes saját szintjén meggyógyítani a betegeket. Az a baj, hogy hazánkban ez nem így működik.



Dr. Tarnai Ete szerint a betegeknek csak indokolt esetben szabadna igénybe venni az ellátást  Fotó: Benkő Sándor 

A doktor  szerint ugyanis a betegek egy része azt hiszi, hogy az orvosok kötelessége, hogy a páciens kedvére való recepteket, beutalókat kitöltsék. A másik kategóriába pedig azok a betegek tartoznak, akik  egyedül vannak otthon, s ha unatkoznak, akkor elmennek a háziorvoshoz. Tarnai Ete praxisában is van olyan beteg, aki hetente hatszor jelenik meg a rendelésen. 

Az dicsérendő, hogy a tb az ellenőrzéssel szeretné visszaszorítani a drága járó- és fekvőbeteg szakellátás igénybevételét  hangsúlyozta a háziorvos.  Szerintük ugyanis a háziorvosok kötelessége, hogy csökkentsék a kiugró számokat. Ez azonban addig nem lehetséges, míg a betegek hozzáálllása nem változik meg. Jó lenne, ha  csak indokolt esetben jönnének el a háziorvoshoz, s kérnének beutalót. 

Dr. Szép Flórián, a regionális egészségbiztosítási pénztár igazgatója elmondta, hogy a háziorvosok eddig is minden hónapban továbbküldték az adatokat a biztosítónak, így az új rendszer beindítása többletmunkát nem jelent számukra. 

Az új rendszerben összesíteni szeretnénk a  kapott adatokat, melyeket aztán összevetnénk a megyei statisztikákkal  fűzte hozzá az igazgató.  Például a népegészségügyi ellátásokról, a háziorvosi gondozásról, a beutalási gyakrolatról, illetve a gyógyszerrendelési szokásokról lennének átfogó információink. 

Ezeknek az adatoknak nem lesz semmilyen hatásuk a finanszírozásra. Azért fontosak nekünk ezek a mutatók, mert a nemzetközi és uniós adatokkal is összevethetjük őket. A biztosító például  kíváncsi arra, hogy az adott háziorvos milyen arányban rendel antibiotikumot a betegeinek, hányan oltatják be magukat influenza ellen, hányan mennek el a szűrővizsglátokra. Az is kiderül majd, hogy hányan szenvednek magas vérnyomásban, illetve szívroham után hogyan kezelik a betegeket. 


Az eredményekről a regionális egészségbiztosítási pénztár kirendeltéségén keresztül havonta írásbeli visszajelzést kapnak a háziorvosok. Az indikátorrendszerrel kapcsolatos doukmentumok, illetve az országos, regionális, havi átlagértékek pedig a pénztár internetes oldalán elérhetőek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!