A béke kerékpárosa - Zelei József ezúttal az El Camino zarándokútat kerekezi végig

Öt éve, 2004-ben indult el első útjára Zelei József, a Kétkeréken Európában elnevezésű kezdeményezés kerékpárosa. Azóta huszonkétezer kilométert tett meg az erőszakmentes, békés Európáért kampányolva. A napokban Pamplona környékén kerekezik.

Vojnovics Viktória

2004-ben indult el első európai útjára a szombathelyi Zelei József azzal a céllal, hogy az erőszakmentes, biztonságos, esélyegyenlő, békés kontinensért kampányoljon. Mint mondta, kerékpározás közben jönnek a legjobb gondolatok, így született meg a kampány ötlete is, mely mára jelentős nemzetközi érdeklődést váltott ki. Az elhivatott kerékpáros minden évben tesz egy-egy európai körutat: az elmúlt esztendőkben összesen 36 országon tekert át, több 100 várost keresett fel, s összesen mintegy 22 ezer kilométert tett meg, (többet mint az Egyenlítő fele). Zelei József kampánya mára jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki: a világ minden táján kitüntetett figyelemmel fogadják polgármesterek, követek, nagykövetek, miniszterek, elöljárók pattannak kerékpárra, hogy kilométereken át kísérjék, támogassák kezdeményezésében. Mindemellett azt, hogy erőfeszítéseit siker koronázza,  a magával hordott béke könyv is bizonyítja: a névjegyek, kézjegyek, fotók és üzenetek sokaságával tarkított százhúsz oldalas könyvnek mára alig maradt üres lapja. Nem is beszélve a nemzetközi békekonferenciák, események meghívóiról, melyek sorra érkeznek hozzá. 


Zelei József a békéért kerekezik
Fotó: Horváth Csaba



-  Útjaim során azt szeretném demonstrálni, hogy jó volna egy olyan Európában élni, ahol az egyszerű kerékpáros vándor veszélyek nélkül, és alkalmasint más európaiak segítségében reménykedve szelheti át a kontinenst. Ahol nem nézik, honnan jött, milyen vallású, miféle párttal szimpatizál az ember, s ahol nem kell félni a terroristák támadásaitól, vagy bűnözői erőszaktól  - vallja Zelei József, aki az európai körútjai mellett 2007-ben először magyarországi körútra is vállalkozott. 

-  Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy itthon is minél többen megismerjék az általam kitűzött célokat. Magyarországon is meg kell teremteni a békés együttélés, az erőszakmentesség feltételeit -  véli a kerékpáros, akinek az elindulását mindig rendkívül részletes előkészítő munka előzi meg, melynek során egyeztetik, hogy az adott ország, város képviseletében mikor, hol és ki tudja fogadni, és ki írja alá a béke könyvet. 

Zelei József egyébként soha egyetlen métert sem hagy ki, mindig pontosan onnan folytatja a kerekezést, ahol azt előző nap befejezte. Útján csupán egy lakóautó kíséri, amely egyben otthona is a hosszú út alatt. Idén egy különleges útvonalat választott Zelei József és állandó kísérője,  Bagó Sándor:  a 2009-es útvonal a Kopjafával az El Caminon címet viseli. A kerékpáros és társa augusztus 31-én Egerből indulva a Budapest - Bécs - Eisenstadt - Marseille - Barcelona - Zaragosa - Burgos - Santiago de Compostela - Finisterre - Barcelona útvonalon haladva október 10-ig végigkerekezi az El Camino zarándokútat. Majd Finisterreben Zelei József felállítja a magával vitt kopjafát. Zelei és társa a tervek szerint kedden érkezik meg Burgoszba és a helyi csendőrlaktanya robbantásának emlékére koszorúz a Terroráldozatok Emlékművénél. E jeles eseményen részt vesz a burgoszi polgármester és a madridi Magyar Nagykövetség delegációja. 

 A következő utak tervei is megvannak már, így hamarosan nem lesz Európának olyan szeglete, ahová a szombathelyi  kerékpáros ne vitte volna el a béke üzenetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!