A Car-INside Kft-n keresztül a német Prevent Holding veszi meg az Eyblt

Jánosháza - Az Eybl Hungária Kft. felszámolását végző Vectigalis Zrt. gyakorlatilag megállapodott arról, hogy a céget a Car-INside Kft. veszi meg. Az új tulaj mögött a német Prevent Holding áll.

Kiss Tamás

Mint arról annak idején beszámoltunk, autóipari beszállítóként a tavalyi év végén a válság az osztrák tulajdonban lévő Eybl-t is elérte. Az anyacég decemberben csődöt jelentett, s ennek nyomán (január elején) a négy - jánosházi, körmendi, lenti és nagykanizsai - telephellyel rendelkező magyar leányvállalat sorsa is megpecsételődött. Az Eybl Hungária Kft. felszámolásával megbízott Vectigalis Zrt. a cég életben tartása mellett döntött, s az itteni vállalat legnagyobb partnerét, a BMW-t is sikerült meggyőznie a további együttműködésről. 

A folytatásban az Eybl működését a (folyamatosan) csökkenő megrendelésállományhoz igazodva racionalizálta a felszámoló, például több leépítésre is sor került. A dolgozói létszám a nyár derekára 540-re fogyott, az is igaz viszont, hogy a  bezárást viszont így mind a négy telephely megúszta. A felszámoló több lehetőséget mérlegelve végül úgy döntött, hogy a cég feldarabolása és részegységenkénti értékesítése helyett a válallatot egyben, tehát ingatlanjaival, gépeivel, eszközeivel, érvényes szerződéseivel, képzett dolgozóival, tartozásaival és követeléseivel együtt hirdeti meg eladásra, s erre augugusztus elején sor is került. Mostanra pedig a vevő is meglett. 

Nézzük csak. A Vectigalis Zrt. közlése szerint az Eybl Hungária Kft. megvételére több cég érdeklődött, köztük volt egy érvényes, komoly befektetési ajánlat is, a magyarországon bejegyzett, Car-INside Kft.-é, mely mögött a német Prevent Holding áll. A közlemény arra is kitér, hogy a felszámolócég és a pályázó szeptember 10-én, mintegy 9 órás tárgyalás során állapodott meg a szerződés lényeges pontjairól. 

- A  szerződés minden lényeges elemét áttekintettük, és mintegy hatszáz munkahelyet sikerült megmentetnünk, ami válság idején különösen nagy szó. Ráadásul a zálogjogot birtokló CIB Bank is rendkívül konstruktív, mondhatni munkaerőbarát hozzáállást tanúsított: mindvégig a munkahelyek megtartása mellett tette le voksát -  informált Péter Márta felszámolbóbiztos, hozzátéve: a Vectigalis feladatai az üzlet megkötésével megszűnnek, az Eybl azonban tovább működik. 

(Érdemes megjegyezni, hogy a Car-INside neve már felmerült az Eybl-el kapcsolatosan.  Ez volt az a cég, amelyik még márciusban 16 millió eurós hitelfelvétel erejéig kapott egyedi kormánygaranciát az Eybl készletfinanszírozásának segítséhez.) 


Végül ugyancsak egy vasi vonatkozású német hír.

Fizetésképtelenséget jelentett a Styl legnagyobb partnere, a Bäumler, miután számlavezető bankja befagyasztotta a hitelkeretét. Mindez nem jelenti a Bäumler (és a Styl) végét, a következő évre biztosított  a szükséges alapanyag és a termelés, nyilatkozta Péter Márta, a Styl felszámolóbiztosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!