A Váci utca a világ 34. legdrágább bevásárló utcája

Budapest - A budapesti Váci utca a világ 34-ik legdrágább bevásárló utcája a Cushman and Wakefield legfrissebb felmérése szerint. Az ingatlan tanácsadó globálisan 274 kiemelt helyszínt vizsgált, és megállapította, az elsődleges bérleti díjak átlagosan 54 százalékkal csökkentek világszerte.

MTI

A gazdasági válság a világ legelőkelőbb bevásárló utcáinak több mint felére hatással volt, az elmúlt 12 hónap a vásárlóerő, illetve a kiskereskedelmi értékesítés visszaesése miatt az üzletág történetének legnehezebb időszaka volt. 

Bár a 274 vizsgált bevásárló utca közül a budapesti Váci utca a 30.-ról a 34. helyre esett vissza, így is megtartotta előnyét Lengyelországgal és Szlovákiával szemben. Magyarország prominens bevásárló utcájában évi 1200 euró bérleti díjat fizetnek a kiskereskedők négyzetméterenként.

A nemzetközi ingatlan tanácsadó 24 éve nem tapasztalt bérletidíj-visszaesésről számolt be. A tavalyi évhez képest csupán a vizsgált helyszínek 18 százalékánál volt tapasztalható az elsődleges bérleti díjak növekedése, a többinél csökkentek, illetve nem változtak a díjak.

 A New York-i Fifth Avenue továbbra is a világ legdrágább bevásárló utcája, itt a kiskereskedők négyzetméterenként 13.027 eurónak megfelelő éves bérleti díjat fizetnek, 18 százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban. 
 
A Fifth Avenue nyolc éve áll az élen, most a második helyen álló hongkongi Causeway Bay-t és a harmadik helyezett párizsi Champs-Élysées-t előzve meg.

Az idei évben a legnagyobb növekedést a németországi Münchenben található Kaufingerstrasse mutatta, a bérleti díjak 7,1 százalékos emelkedésével. Ennek hatására bekerült a világ 10 legdrágább bevásárló utcája közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!