Albérlet egyetemistáknak - főbérlő nélkül a legjobb

Szombathely - 15 ezertől 25 ezerig plusz rezsi, egy főre, közel legyen az egyetemhez, főbérlő nélkül, egyedi gázfűtéssel és legyen bolt is a közelben - a legtöbb egyetemista ezen elvárásokkal keres albérletet. Megnéztük, hogy milyen albérletek népszerűek, kedveltek a városba érkező hallgatók körében.

Garai Antal 'Atom'

Az egyetemen minden évben annyi az új, más városból érkező diákok száma, hogy azt a kollégiumi helyek nem fedik le, így természetesen virágzik az "albipiac" júliustól szeptemberig. Annak idején hemzsegtek a főiskola faliújságai a különféle kiadó szobák és lakások hirdetéseitől. 1997 óta már összegyűjtik és egy „albi-cimlistába” rendszerezik ezeket a hirdetéseket a Szolgáltató és Kommunikációs Iroda munkatársai, amit honlapjukról tölthetnek le a lakáskereső egyetemisták. Ez nem albérlet-közvetítés, csupán segítségnyújtás a hallgatóknak, egy címlista.
 
Körülbelül 270 címünk van, az albérletkeresés júliusban kezd felfutni, s nagyjából a gólyatábor kezdetéig tart, addigra azért a diákok nagy része már megtalálja a helyét valamelyik kollégiumban vagy albérletben – mondta el Gaspari Gábor, az egyetem Szolgáltató és Kommunikációs Irodájának munkatársától.
 
A legkedveltebb albérletek az egy, illetve a másfél szobás lakások, főbérlő nélkül, egyedi gázfűtéssel, alacsony rezsivel. Persze a lakás legyen minél közelebb az egyetemhez és az is előny, ha van esetleg élelmiszerbolt is a közelében. Ezután jönnek a távhős lakások, a fenti paraméterekkel, majd sorban a többi. Sok kiadó lakás van a nagy lakótelepeken, amik ha nem is két percnyire vannak a sulitól, de azért szintén népszerűnek mondhatók - tudtuk meg Gaspari Gábortól.



Minél olcsóbb, minél közelebb van az egyetemhez, annál jobb - Fotó: Atom
 
A legfontosabb, hogy ne legyen főbérlő. Ez derült ki főiskolásokkal végzett beszélgetéseinkből. Senki sem szereti az ellenőrzést, a szabályokat, ha valaki mindig ott van a közelben és éjjel képes bekopogni, hogy hangos a zene és túl sok a haver.
A tavalyi évhez képest idén több egyetemista kezdi meg Szombathelyen tanulmányait, így a kereslet is nőtt, mert a kollégiumi helyek hamar betelnek. Átlagosan 15 ezer és 25 ezer forint + rezsi fejenként egy albérlet a városban. Ami ennél drágábbra jön ki, azt annyira nem keresik, ami pedig ennél olcsóbb, az már gyanús lehet. Ma már nem lehet albérletnek kiadni egy kimeszelt pincét. Nagy különbségek egyébként nincsenek, legalábbis a listán szereplő kiadó szobák és lakások árai közt. A kollégiumi díj változásaiban meglepően jól tájékozottak a főbérlők, ugyanis ha emelkednek a díjak, akkor az albérletek ára is nőni szokott.
 
Hogy mennyibe kerül az albérlet, az sok mindentől függ. Vannak a belvárosban is olcsóbbak, mint ahogy a város szélén is drágábbak. Ez mind az állapottól és alapterülettől függ. Alapterület tekintetében elmondható, hogy a hirdetések nagy része 30 és 50 négyzetméter közti, ami diákoknak tökéletes.
Az utóbbi időben egyre többen kínálnak lakásokat megvételre is a diákoknak. Ha valaki megvesz hitelre egy lakást, akkor elviekben könnyen tudja törleszteni részleteket, hiszen a többi szobát kiadhatja más egyetemistáknak. Az, hogy ez mennyire működik és működhet még nem tudjuk, de idén már több mint tíz ilyen ajánlat érkezett - tette hozzá Gaspari.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!