Bronzharangot szenteltek fel Uraiújfaluban

Uraiújfalu – Isten dicsőségére - Jézus Szíve tiszteletére – öntették az uraiújfalui hívek. E felirat áll azon az új bronzharangon, amelyet szombaton szentelt fel dr. Veres András megyés püspök.

Simon Erzsébet

Az idősek elmondása alapján a helyiek úgy tudják, hogy kezdetben három harang volt a Jézus Szíve templom tornyában. Az első világháborúban hadicélokra rekvirálták ezeket. A háborút követően aztán új harangokat készíttettek a hívek. A nagyharang és a lélekharang is 1924-ben készült. A középső harangról annyit tudnak a falubeliek, hogy a II. világháború alatt vitték el. Ehelyett már nem öntettek újat. 

A nagyharang furcsa hangjára két éve lettek figyelmesek: fájdalmasan kongott a megrepedt öntvény. Lelkes hívek kezdeményezésére Görbe László akkori plébános felvette a kapcsolatot a neves őrbottyáni harangöntővel. Gyűjtés kezdődött a községben a nemes cél – új harangot szerettek volna öntetni – megvalósítása érdekében. 

Rövid idő alatt össze is gyűlt mintegy 1,2 millió forint; az összeget nemcsak a katolikusok, hanem az evangélikus vallásúak, továbbá civil szervezetek, gazdasági egységek adták össze, s az önkormányzat egészítette ki. Gombos Miklós harangöntő mester egy 250 kilós tradicionális bronzharangot készített: az öntőforma hat hónapig száradt, és a gondos előkészítés után mindössze három percig tartott az öntés. 



Harangszentelés Uraiújfaluban Fotó: Simon Erzsébet

A templom új ékességét – amely C hangon szólal meg – szombaton szentelte fel dr. Veres András megyés püspök. A szertartáson segédkezett a főpapnak a falu új lelkipásztora, Aigner Géza, valamint Rátkai Imre ölbői, Budai Zoltán kenyeri, Orbán István sárvári plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!