Horror a gyárban: présgép közé szorult a munkás

Szombathely - Présgép nyomott össze egy munkást a Falco Forgácslapgyártó Zrt. szombathelyi üzemében. Az eset még múlt csütörtökön történt. Ugyanebben a gyárban augusztusban már volt egy halálos munkabaleset, akkor karbantartási munkák közben vesztette életét egy dolgozó.

Takács Gábor

Múlt héten csütörtökön egy férfit összenyomott a présgép a Falco Forgácslapgyártó Zrt. Szombathelyi üzemében, jelenleg súlyos mellkasi sérülésekkel a Markusovszky kórházban ápolják. (Információink szerint a présgép úgy volt beállítva, hogy a lemezei teljesen nem záródtak össze. Ellenkező esetben a férfi aligha éli túl a balesetet...)

Augusztus közepén ugyanebben a gyárban karbantartási munkálatok közben az egyik munkavállaló egy a védőkorláton kívül eső vékonyított, csökkentett szilárdságú tetőfelületre - úgynevezett robbanótetőre - lépett, ami leszakadt alatta. Az ötven év körüli munkás nem a földre, hanem egy acélsodronyra esett, ahonnan a tűzoltók már holtan emelték le. 

A múlt heti baleset tényét érdeklődésünkre megerősítette Fekete István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőségének igazgatója is. 

-  Valóban egy munkást baleset ért az üzemben, aki kórházba került, de nem vizsgálódunk, mert ez az eset nem tartozik a hatáskörünkbe. (A felügyelőség súlyos csonkolásos, életveszélyes és halálos balesetnél indítja meg a vizsgálatot a szerk.) Így az, hogy mi is történt a Falcóban, a munkahely dolga - emelte ki Fekete István. 

Azt is megtudtuk, hogy a gyárban augusztus közepén bekövetkezett tragédiával kapcsolatosan még nem zárult le a vizsgálat, ugyanez mondható el a múlt heti sárvári esetről is.

- Sárváron, a Sága Foods üzemében 200 fokos sütőolaj fröccsent egy férfira, akit életveszélyes égési sérülésekkel mentőhelikopter szállított a győri Petz Aladár kórházba. Az eset tisztázása érdekében a vizsgálatot már megkezdtük, a berendezést pedig leállítottuk. Most az kell megállapítanunk, hogy műszaki hiba, vagy emberi mulasztás vezetett a tragédiához - mutatott rá Fekete István.

Ebben az évben Vas megyében eddig két halálos munkahelyi balesetről adtunk hírt.

Januárban a Vasi Volán Zrt. körmendi úti telephelyén egy 28 éves szombathelyi szerelő felett elindult a busz, miközben a szerelőaknában dolgozott. A férfi a helyszínen életét vesztette. 

Augusztusban pedig karbantartási munkálatok közben halálra zúzta magát egy munkás a Falco Forgácslapgyártó Zrt-ben.

Fekete István azt is elmondta, hogy Vasban ebben az évben eddig szerencsére nem volt súlyos, csonkolásos baleset. Három napnál hosszabb munkakieséssel járó baleset tavaly az első félévben 356 volt, idén júniusig pedig 282.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!