Kitették a Nap-keltét az MTV-ből (frissítve)

Budapest - Lekerül a közszolgálati tévé képernyőjéről a Nap-kelte. Gyárfás Tamás műsora egyelőre nem reagál a szerződésbontás hírére - közölte a műsor producere pénteken. Az MTI úgy tudja: a stáb készül a hétvégi adásokra. Eközben vita van a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő kuratórium elnöke és helyettese között arról, hogy az MTV-nek joga volt-e felmondani a szerződést; a közmédium pénteken jelentette be, hogy a jövő héttől belső gyártásban készülő reggeli műsorral jelentkezik.

MTI

Felmondja a külős szerződéseket az MTV

A forráshiány ellentételezését szolgáló és "gyors eredményt hozó" intézkedések egyikeként jellemezte pénteki közleményében a Magyar Televízió (MTV) a Nap-kelte szerződésének felbontását, hozzátéve, hogy megkezdődött a külső gyártású műsorok szerződéseinek felülvizsgálta és felmondása is.

"Az MTV forráshiányos helyzete miatt, a kuratóriumi elnökség kérésének megfelelően zajlik a közmédium gazdálkodásának új pályára állítása, és ehhez igazodva műsorrendjének módosítása" - írják, jelezve, hogy ezentúl az MTV bevételeit növelheti a reklámok értékesítéséből befolyó összeg. 
    
Medveczky Balázs, az MTV ügyvezetője - akit az MTI-nek Erdélyben sikerült elérnie - azt közölte, "gyakorlatilag minden" külső gyártási szerződést felmondtak. Arra a kérdésre, hogy ki lesz a produkció felelős szerkesztője, úgy nyilatkozott: a posztot eddig betöltő Lakat T. Károly az MTV munkavállalója, így számítanak rá. Közlése szerint a produkció - akárcsak elődje - a közéleti főszerkesztőség alá tartozik majd.
    
Eközben vita van a Magyar Televíziót (MTV) felügyelő kuratórium elnöke és helyettese között arról, hogy az MTV-nek joga volt-e felmondani a szerződést, a köztévé és a producer között pedig abban a kérdésben, szabályosan kézbesítették-e a felmondást kevéssel azelőtt, hogy a közmédium pénteken bejelentette, hogy a jövő héttől belső gyártásban készülő reggeli műsorral jelentkezik.
    
Czeglédi László, az MTV kuratóriumának kormányoldal által delegált elnöke azt közölte: hivatalos tájékoztatást még nem kapott az ügyben, de a felmondás "beláthatatlan következményekkel járna". 
    
Hozzátette, az ügyben minden felelősség az ügyvezető alelnöké, akinek szerinte nem volt joga a kuratóriumi elnökség hozzájárulása nélkül felbontani a szerződést, amelynek megkötéséhez is a testület jóváhagyására volt szükség. Czeglédi László megemlítette: a kialakult helyzetre tekintettel rendkívüli kuratóriumi elnökségi ülést hívott össze hétfő délutánra.
    
Helyettese, az ellenzéki jelöltként a testületbe került Balogh László szerint viszont teljesen jogszerű volt a lépés; a szerződéskötéshez valóban szükség volt az elnökség engedélyére, de a médiatörvényben "sehol nem látni nyomát", hogy a felmondáshoz szükség volna a jóváhagyásukra.

Gyárfásék vitatják a felmondás módját
    
"A Nap-kelte nem kíván elhamarkodottan reagálni a történtekre, mert az ügy ennél sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb" - közölte a távirati irodával Gyárfás Tamás producer.
    
A reggel történtekről annyit mondott el: nyolc óra körül irodájában előzetes bejelentés nélkül felkereste őt Dobos Menyhért, az MTV közéleti főszerkesztője, és közölte, milyen tartalmú dokumentumot kíván átadni. A stúdióvendégként ott tartózkodó (egyébként Gyárfás cégét több esetben jogászként képviselő) Bánáti János azonban azt tanácsolta, ne vegye át az iratot, mert a szerződés felmondásának nem ez a módja. 
    
A Nap-kelte egy vezető munkatársától az MTI úgy értesült: a stáb a történtek ellenére készül a hétvégi adásokra; a köztévé ugyanakkor azt közölte, hogy szombaton és vasárnap már saját műsorral töltik fel az adásidőt; az egyes csatornán kulturális és ismeretterjesztő, a kettesen gyerekműsorokat sugároznak..
    
Az MTV közleményében az áll: reggel a közmédium "a megfelelő módokon" - azaz képviselője által személyesen átadott, továbbá e-mail-ben, faxon és postán is elküldött levéllel -  értesítette Gyárfás Tamás producert, hogy a "szerződés teljesítése lehetetlenné vált".
    
A Magyar Televízió pénteki közleményében az áll: új, a hírekre, a politikai, gazdasági és kulturális eseményekre fókuszáló reggeli közéleti műsort indít Ma reggel címmel hétfőtől a közmédium. 
    
A belső gyártásban készülő produkció hétköznaponként reggel fél héttől kilenc óráig lesz képernyőn mindkét csatornán. A lépést az indokolta, hogy "a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége nem járult hozzá a korábban általa támogatott 2,45 milliárd forintos hitel felvételéhez. A döntés miatt az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető" - írták.
    
Szerdán számolt be az MTI arról, hogy a kuratóriumi elnökség előző heti ülésére készült - összességében többmilliárdos költségvisszafogás lehetőségeit taglaló - ügyvezető alelnöki beszámoló szerint "a Nap-kelte szerződésének megszűnése miatti reklámbevétel-növekedés pénzügyi hatását" 100 millió forint körülire becsülik.
    
Tavaly július 23-án járult hozzá - többségi szavazással - a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, hogy két évvel, 2010 végéig meghosszabbítsák a reggeli sávban 2002 óta látható Nap-kelte gyártójával hatályban lévő szerződést. Az MTV sajtóirodája akkor azt közölte az MTI érdeklődésére: a társaság egy éven belül átköltözik új, óbudai bérelt gyártóbázisába, ezért "pénzügyi és kapacitás-szempontokból egyelőre nincs realitása" annak, hogy a reggeli műsort saját belső gyártásban készítsék.

Tavaly hosszabbították meg a Nap-kelte szerződését

Tavaly július 23-án járult hozzá - többségi szavazással - a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, hogy két évvel, 2010 végéig meghosszabbítsák a reggeli sávban 2002 óta látható Nap-kelte gyártójával hatályban lévő szerződést. Az MTV sajtóirodája akkor azt közölte az MTI érdeklődésére: a társaság egy éven belül átköltözik új, óbudai bérelt gyártóbázisába, ezért "pénzügyi és kapacitás-szempontokból egyelőre nincs realitása" annak, hogy a reggeli műsort saját belső gyártásban készítsék.

MTV-együttműködés az Erdélyi Magyar Televízióval

Ingyen sugározhatja a Magyar Televízió (MTV) határon túli műsorait az Erdélyi Magyar Televízió, amelynek az anyaországi közvéleményt leginkább érdeklő, a romániai magyarság életével kapcsolatos hírekről az erdélyi tévések adnak át új partnerüknek anyagokat - egyebek között erről állapodott meg Marosvásárhelyen a két televízió vezetője az MTV pénteki tájékoztatása szerint.

A tájékoztatás szerint az előző nap aláírt együttműködési megállapodás - amelyet Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke és Nagy Zsolt, az Erdélyi Magyar Televízió munkáját felügyelő (2004-ben a magyar kormány céltámogatásával létrehozott) Janovics Jenő Alapítvány elnöke látott el kézjegyével - az oktatás, a műsorgyártás és az archívumhasználat területén rögzíti az együttműködés kereteit.
     
"A Magyar Televízió közszolgálati küldetéséből fakad az anyaországon kívüli magyar intézményekkel való kapcsolatok folyamatos bővítése. A kulturális együttműködés nem áll meg az országhatároknál, az Európai Unió nemzetei számára ez természetes" - idézi a közlemény az MTV ügyvezetőjét.
    
Közlésük szerint az eseményen Szepessy Előd, az Erdélyi Magyar Televízió ügyvezető igazgatója azt közölte: a megállapodás segíthet azon céljuk megvalósításában, hogy az Erdélyi Magyar Televízió "a legnagyobb közép-európai kisebbség meghatározó hírforrásává fejlődjön".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!