Ötéves lett az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa

Vasszécseny - Az ország számos borrendje képviseltette magát az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának ötödik születésnapi ünnepségén. Az Isten és a bor dicsőségére munkálkodó borlovagok Vasszécsenyben gyűltek össsze.

Nagy Ildikó

Tizenkét vendéglős és borász csatlakozott 2003 novemberében az Európai Borlovagrendhez. Nem telt el egy év, és már 108 magyar borlovag hirdette a rend eszméit. Ez pedig már elegendő volt a magyarországi konzulátus megalapításához. 

A kezdeti lépésekre is emlékeztek szombaton az immár több mint hatszáz tagot számláló magyarországi konzulátus székhelyén, Vasszécsenyben. 

A születésnapi ünnepségre a negyvenhárom magyarországi borrend is meghívást kapott, és sokan éltek is a lehetőséggel: jöttek ünnepelni Egerből, Tokajból, Zalából, Ceglédről. A program a vasszécsenyi templomban szentmisével kezdődött, amelyet lovagrendi szertartás követett. Az ünnep alkalmából a borlovagrend öt tagja - Báthory Botond, Léránt György, Mészáros Gábor, Unger István és Szvoboda László - lovagi keresztet vehetett át. A díszes öltözetű borlovagok fúvószenére vonultak át a vasszécsenyi Új-Ebergényi kastély kertjébe, ahol kört alkotva, koccintás után hallgatták végig az ünnepi köszöntőket. 

A magyarországi konzulátus részéről Pammer István konzul idézte fel az öt év történéseit: szólt a borlovagok karitatív tevékenységéről, a vörösbor jótékony élettani hatását bizonyító, a borlovagrend által is támogatott kutatásokról. Beszámolt arról is, hogy a borlovagrend magyarországi konzulátusának immár nyolc régióban van legátusa: ezek koordinálják a budapesti,  a soproni, a tokaji, a szombathelyi, a kőszegi, a dél-alföldi, az egri és a győri rendtagok munkáját. Az elkövetkezendő időszak feladatai között említette a konzulátusi titkárság felállítását, borismereti tanfolyamok szervezését. 

A Vas Megyei Közgyűlés részéről Marton Ferenc alelnök - aki maga is borlovag - mondott beszédet: ő elsősorban az összefogás fontosságát emelte ki, majd átnyújtotta Pammer Istvánnak a közgyűlés elismerő oklevelét. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége nevében Tálos Tamás alelnök mondta el jókívánságait. Az ünnepség közös ebéddel zárult. A kastély emeleti dísztermében Garas Kálmán borlovag fotóiból rendeztek alkalmi kiállítást: a fényképek szintén az öt dolgos esztendő legfontosabb mozzanait idézik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!