Sváb szüreti mulatságot rendeztek Vaskeresztesen

Vaskeresztes - A kisbíró is kidobolta, hogy kezdődhet a szüret a Vashegyen: Hatos István hegybíró a szőlőhegy lábánál megadta az őszi munka megkezdéséhez szükséges engedélyt. A vaskeresztesiek az idén pilisvörösvári vendégeket is hívtak a szüreti mulatságra.

Nagy Ildikó

A Kőszeg felől érkező seregélyeket Wölfinger József csősz - civilben helyi tűzoltóparancsnok - elűzte Villány felé, Hatos István hegybírótól pedig megkérte a szüret megkezdéséhez szükséges engedélyt. Igazi sváb hangulatban telt a szüreti mulatság szombaton  Vaskeresztesen: a jó kedvhez a Pilisvörösvárról érkezett vendégek - fúvósok és táncosok - is hozzájárultak. 





Fotók: Kiss Teodóra

Hatosné Németh Mária, a német önkormányzat elnöke köszöntő szavai után a település széléről indult el a díszes menet. A gyönyörűen letisztított és feldíszített kistraktorok pótkocsijáról bohókás jelmezesek, vidám óvodások és jókedvűen poharazó emberek integettek a falu lakóinak. A Básthy Tamás országgyűlési képviselőt, valamint a környékbeli magyar és osztrák települések polgármestereit szállító traktor pótkocsiján Garger Imre vaskeresztesi borász kínálta a hegy levét, nem utolsó sorban első saját palackozott borát, egy 2006-os kékfrankost. 

A vaskeresztesiek egy része őszi díszbe öltöztette a portáját, és bort, pogácsát, zsíros kenyeret, szőlőt, szilvát tett a kapuban megterített asztalokra. 

A felvonulók a hegy lábánál tartottak egy rövid pihenőt: a helyi óvodások, iskolások, hagyományőrzők műsora után a csősz engedélyt kért a szüret megkezdéséhez. Hatos István hegybíró rábólintott a kérésre, ám a nagy munka előtt még egy kis mulatozásra invitálta a vendégeket.

A borkóstolás a szőlőhegyen, a helyi szövetkezet pincéjénél folytatódott, látványpréselés is színesítette a programot. 

A hegy levének kóstolgatása közben Hatos István hegybíró elmondta, hogy az összesen 250 hektárnyi vashegyi ültetvényeken a korai fajtákat - a portugiesert és a rizlingszilvánit -  már leszüretelték a gazdák, a több szőlőt azonban még szeptember végéig, október elejéig a tőkéken hagyják. És bár a Vashegyen az idén a jég, a peronoszpóra és a lisztharmat is megkeserítette a gazdák életét, mégis bizakodóak a termést illetően. A szőlőtermelők tartós napsütésben és legalább húszas cukorfokban reménykednek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!