Tízmillió forintért távozik a szociális osztály vezetője

Szokatlan, de nem példa nélküli, hogy a városvezető politikai erő nem tud együtt dolgozni a polgármesteri hivatal valamely köztisztviselőjével. Ez most tízmillió adóforintba kerül.

Angyal László

Kenyértöréssel és hétmillió forint közpénz kifizetésével végződött annak idején a polgármesteri hivatal beruházási iroda vezetőjének és a 2006 őszén felálló városvezetésnek a konfliktusa, és információink szerint most is közös megegyezéses konstrukcióban távozik a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője, ami tízmillió adóforintba kerül.

A várost tavaly óta együtt irányító két politikai erő képviselői teljesen másként látják a folyamatot, amely a köztisztviselő távozásához vezetett. A szociális bizottság elnöke, a fideszes Szakály Gábor szakmabeli, hiszen szociális munkás végzettsége van. 

- Magyarországon szociális válság van. Legfontosabb feladatomnak a rászorulók képviseletét tartom, minden más, beleértve a személyi kérdéseket is, másodrangú. A hivatal dolgozói felett a munkáltatói jogkört a polgármester és a jegyző gyakorolja, így ők jogosultak megállapodást kötni a végkielégítésekről. A személyi ügyek vonatkozásában bármi törvénytelenséget tapasztalok, azonnal kezdeményezni fogom egy belső vizsgálat lefolytatását.

Rendszeresen konzultálok a szociális intézmények vezetőivel, ezért az ágazat belső viszonyait is jól ismerem. A szakma szereplőivel együtt indokoltnak tartottuk a szféra átvilágítását, külső szakemberek által. Tavasszal ez megtörtént, a vizsgálat igazolta, hogy hiányzik az összhang az intézmények között, káosz uralkodik a segélyezésben, többször előfordult, hogy krízishelyzetben lévő családok több hetet vártak a támogatásra. A gondokat jeleztem a polgármesternek.

- Dr. Czeglédy Csaba, Szombathely szociális ügyeiért is felelős alpolgármestere más szemszögből világít rá a folyamatokra.
- Elszomorító a jövőre nézve, hogy egy adott ciklusra választott politikai erő képviselője olyan szempont alapján válogathat a polgármesteri hivatal köztisztviselői között, hogy ki az, akivel együtt tud dolgozni. Számomra sem jelent örömet néhány hivatali dolgozóval együttműködni, de felülemelkedek érzelmeimen, hiszen a város érdeke ezt kívánja.

A szociális osztály vezetője felkeresett, és jelezte: a kialakult helyzet miatt távozni kíván. Úgy érzi, a háta mögött intézik az ágazat ügyeit, olyannyira rossz a kommunikáció, hogy a bizottsági elnökkel nincs köszönő viszonyban. A város polgármesterével és jegyzőjével megvizsgáltuk a jogi lehetőségeket. A jegyző leszögezte: az osztályvezető vezetői megbízásának visszavonását nem terjeszti elő, mivel erre nem lát indokot, másrészt dr. Ipkovich György polgármester is úgy vélte, nincs oka rá, hogy azt ellenjegyezze. Én is ezt tanácsoltam neki, hiszen a szociális szféra átvilágítása után bár felmerült, de nem indult fegyelmi eljárás, mellesleg erre nem is lett volna ok.

- Lapunk úgy tudja, hogy ezután körvonalazódott a közös megegyezéses távozás gondolata. Ennek lényege: az osztályvezető 10 millió forint fejében aláírja a munkaviszonyát megszüntető dokumentumot, s a hathavi felmondási időre járó bérét is megkapja, ami teljesen jogszerű, és összhangban van a törvényekkel. Az ügy érintettjét, a szociális osztályvezetőt is megkerestük, ám ő nem kívánt nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!