Tovább nőtt a munkanélküliség: már 12 ezer 704-en keresnek állást a megyében

Megyei körkép - Augusztusban 2,1 százalékkal nőtt, s már 10,3 százalékos a vasi munkanélküliségi ráta. Jó hír viszont, hogy az új TÁMOP programban 800 munkanélküli számára adható képzési támogatás.

Kiss Tamás

Három hónapos stagnálás után júliusban ismét (4,1 százalékkal) emelkedett, s tíz százalék fölé kúszott a munkanélküliségi ráta. A trend  augusztusban sem változott, a munkaügyi szervezet nyilvántartása szerint 2,1 százalékkal, 12 ezer 704 főre emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma. 

Augusztusban  a 20-ai statisztikai határnapig  a celldömölki kistérségben mérték a legnagyobb, 5,8 százalékos havi növekedést. (Júliusban is ugyanitt emelkedett legdinamikusabban az álláskeresők száma, a ráta így már 12,6 százalékon áll.) 

A legtöbben (4804-en) amúgy továbbra is Szombathelyen és környékén próbálnak álláshoz jutni, a munkanélküliek aránya pedig  a vasvári kistérségben a legnagyobb, a gazdaságilag aktív népesség 17,7 százaléka. 

A  foglalkoztatási helyzet a 8,6 százalékos rátával bíró Kőszegen (és környékén) a legjobb, s ami szintén pozitívum: a vasi kistérségek egyike, a szentgotthárdi, szembe ment az emelkedő trenddel, itt   igaz, csak 0,3 százalékkal, de   csökkent az álláskeresők száma.

Az álláskeresők aránya nemek szerint nagyjából 50-50 százalékos, a dr. Kovács Pétertől kapott elemzés szerint a középkorosztályt viszont az átlagosnál jobban sújtja a válság miatti munkanélküliség, ráadásul közülük sokaknak szakképzettség nélkül kell(ene) boldogulniuk. 

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettesétől szintén megtudtuk, hogy júliusról augusztusra kis mértékben  473-ról 526-ra   emelkedett a bejelentett üres álláshelyek száma, ez azonban még korántsem az a szint, amely orvosolni tudná a megye foglalkoztatási gondjait. 

A gazdaságban vannak már élénkülésre utaló jelek, az is igaz azonban, hogy a fejlesztések leginkább az élőmunka-terhek csökkentése felé mutatnak  engedett bepillantást a kulisszák mögé dr. Kovács Péter, aki nem számol azzal, hogy az elkövetkezendő pár hónapban ugrásszerűen javul a foglalkoztatási helyzet.  

Ráadásul a 2010 derekára, végére várt felfutás mértéke a szakember szerint nem éri majd el a korábbi, mesterségesen felpumpált piaci szintet. Dr. Kovács Péter ezért úgy tartja: az elhelyezkedni akarók jól teszik, ha már most képzik magukat, s olyan szaktudásra tesznek szert, ami  javítja elhelyezkedési esélyeiket. 



Nem könnyű elhelyezkedni, a munkaügyi kirendeltségnél sokaknak képzési lehetőséget kínálnak  Fotó: Kiss Teodóra

Erre teremt lehetőséget a TÁMOP 1.1.2-es programjának ( a válság miatt bajba jutottakra kiterjesztett) második üteme, amely a régióban 550-600 millió forintot biztosít bér- és járulékfizetésre, illetve munkaerő-piaci képzésekre. 

Előbbinél a támogatás akár a teljes költségösszeget, utóbbinál pedig a képzési díjat és a keresetpótló ellátást is fedezi. 

A  megyéből akár 800 fő  is beiratkozhat a képzésekre, s a lehetőséggel élve a tervek szerint negyvennél is több (köztük fém- és gépipari, vendéglátós, gépkezelő, dajka, szobaasszony, gyógymasszőr, villanyszerelő) szakmában indulnak tanfolyamok, de nyelvi és számítógépes kurzusokon is részt vehetnek az álláskeresők.  



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!