Vágónál párbajozott a szombathelyi rendőr őrnagy

Szombathely - Gábriel Gábor, őrnagy a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság külkapcsolati referense, a sajtószóvivő helyettese, a főkapitányság vezetőjének személyi titkára szenvedélyes kvíz játékos. Legutóbb a Vágó István vezette Párbaj című műsorban csillantotta meg tudását.

Varga Nóra

Szerencsekerék, Legyen ön is milliomos, PárShow, Örökös: csak néhány azok közül a kvízműsorok közül, amelyekben játszott már Gábriel Gábor. 

Tíz évvel ezelőtt a kerékforgatós, szókitalálós vetélkedőn 250 ezer forintot nyert, a Legyen ön is milliomosból százezer forinttal tért haza, az Örökös című műsorban tudásáért cserébe ötmillió forintot kapott. Vágó István Párbajában hárommillió forinttal a zsebében a harmadik körben kiesett, így végül üres kézzel távozott.

- Honvéd kollégista voltam 14 éves koromtól, az érettségi után a Szovjetunióban tanultam, ahol katonai testnevelési főiskolára jártam. Rendszerváltáskor, 1990-ben haza kellett jönnöm, itthon a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végeztem testnevelés sportszervezés szakon - mesél a pályafutásáról Gábriel Gábor. - Lediplomáztam, Szombathelyre kerültem a páncéltörő tüzérezredhez testnevelés-vezetőnek, amely hamarosan megszűnt. 2008 január elejétől dolgozom a rendőrségen, korábban 11 évig határőr voltam. Jó pár diplomát szereztem ezidáig. Felsőfokú, katonai szaknyelvvel bővített nyelvvizsgám van orosz és német nyelvből, jelenleg pedig angolul tanulok, ezért sokszor hívnak tolmácsnak. 

Gábriel Gábor imád olvasni, több mint 3500 kötetből álló házikönyvtára van, ezek közül mindegyik könyvet olvasta már. A Gyűrűk Urát és a Tüskevárat annyiszor, hogy szinte kívülről fújja mindkét mű szövegét. A televíziós csatornák közül szinte kizárólag azokat a tematikus csatornákat nézi, amelyek tudománnyal foglalkoznak, de az internet segítségével is gyarapítja tudását. 

- Úgy gondolom, hogy jó versenyző és vizsgázó típus vagyok, az adrenalintól olyan kérdésekre is tudom a választ, hogy néha magam is csodálkozom rajta - emeli ki Gábor. - A teljesen felesleges dolgok is megragadnak a memóriámban. Azt szoktam mondani, sok mindenről tudok viszonylag keveset. Számos dolog érdekel, ilyen például a csillagászat, a földrajz, a történelem, a sport, de nagy kedvenceim a nemzeti zászlók, címerek és a fővárosok is. Most az operák történetébe ástam bele magamat mélyebben - hangsúlyozza az őrnagy. - Mindenféle játékot szeretek, a Scrabble (betűjáték), a Kérdezz-felelek társasjáték, illetve a kártyázás családi hagyomány nálunk. A tudás alapú internetes játékok is a kedvenceim közé tartoznak. Szabadidőmben kosárlabdázom, kerékpározom és horgászom.

Nemcsak Gábor, hanem a felesége is szenvedélyes kvízjátékos, kétszer játszottak már együtt televíziós vetélkedőben. Az őrnagy minden televíziós játékra jelentkezik, nem egyszer előfordult, hogy a válogatón döntött úgy, ez a játék mégsem az, amire gondolt. 

Vágó István neve viszont garancia volt Gábor számára a jó játékra, épp Olaszországban nyaralt, amikor megtudta, játszhat a Párbajban. 

Szerdán és csütörtökön láthatták a nézők a szombathelyi rendőrt adásban. Orsival, a fiatal marketingessel nehezen bírt Gábor, végül 17 kérdés után sikerült legyőznie a játék eddigi legszínvonalasabb párbajában. Majd egymillió forintot nyert, mivel tudta, hogy a kagylók kopoltyúval lélegeznek. A második párbajban egy nyugdíjas rendőrnővel küzdött meg, néhány forduló után sporttémájú kérdésre adott helyes válasszal utasította maga mögé játékostársát. Gábor olyan kétmillió forintos kérdést kapott a győztes párbaj után, amely tradicionális kérdése a kvízeknek, így csípőből tudta, hogy Marat-val nem a guillotine végzett. A harmadik körben egy 25 éves egyetemistával játszott. 
 
 

Gábriel Gábor Vágó Istvánnal a Párbajban

- Ebben a párbajban  valószínűleg a fáradtság miatt  kissé elbíztam magamat, szinte az elejétől a zsebemben éreztem a győzelmet - meséli Gábor. - Ilyenkor könnyebb hibázni, olyan kérdésre válaszoltam rosszul, amelyet tízből kilencszer tudnék. Az idő is ellenem dolgozott, mivel késő este párbajoztam a fiatal egyetemistával. Azzal nem árulok el titkot, hogy több adást vesznek fel egy nap alatt, így két napja reggeltől estig a stúdióban ültem már, s a második estére meglehetősen elfáradtam. Kiestem, így nulla forinttal tértem haza. Nem csüggedek, ha indul színvonalas, tudásalapú vetélkedő valamelyik csatornán, biztosan megmérettettem magamat ismét.



Ezúttal nem sikerült nyernie, de legközelebb újra kipróbálja magát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!