Vasi közlekedési örökzöld: balesetveszélyes a szétszakadt 86-os

Körkép - Kettős üzemmód jellemzi a vasi főközlekedési közutakat: van, ahol autópálya minőségűek, s van, ahol csak döcögésre jók. A legújabb az, hogy balesetveszélyesek is.

Kozma Gábor

Már Szombathely határában ízelítőt ad a 86-os számú főút abból, hogy  milyen érzés lehet civilként krosszozni. A Rába gyártól kezdődően méretes nyomvályúk, termetes gödrök, málló szakaszok  jelzik, hogy a főút  a jelenlegi minőségű zárófelülettel egyszerűen nem bírja a mostani forgalmat. 

Egyik olvasónk pár napja jelezte, hogy életveszélyes a városba bevezető szakasz, ami azért egy 80 ezres  nagyváros esetében  legalább is kínos. Tegnapelőttre annyi történt, hogy a gödröket a szokásos kifúvó-betömő módszerrel eltüntették ugyan, de már egyetlen nap alatt újra   besüllyedt néhány kátyú.  Vagyis ez a  szenegáli módszer  tüneti kezelésre sem  az igazi. 

A főúton tovább haladva Egyházasrádócig csapdák tömege várja az autóst, s ha esős az idő, tényleg be kell tartani a többnyire 30 kilométeres sebességkorlátozást. Más kérdés, hogy így meg  nem nagyon érdemes autóba ülni. 

A 86-os főút legrosszabb és több helyütt veszélyes szakasza jelenleg Szombathely-Nádasd között húzódik. Kivétel a rádóci egyenes,  amelynek használatáért meg keményen fizettetnek a teherautókkal. A körmendi bevezető már tényleg botrányos állagú,  folton folt, ami csak ront a helyzeten.  Volt egyszer egy  NIF-ígéret az átfogó felújításra, ám a válság tombolása óta nagy a csend.  Kétségkívül születtek jelentős eredmények vasi útügyben, de a hiba mindig szembetűnőbb. Főleg azt tapasztalván,  hogy a bírálat tárgyává tett 86-oson az elviselhetetlenül nagy forgalom ilyenné teszi az utat is.  


Frissen kátyúzott rész a város határban: nem bírja a terhelést a 86-os Fotó: Horváth Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!