Vége a betanított munka korszakának a Nyugat-Dunántúlon

Nagykanizsa - Várhatóan telephelyek szűnnek meg a Nyugat-Dunántúlon, több beruházó ugyanakkor kapacitásai bővítésére készül, mégis számítani lehet arra, hogy az egyszerű, betanított munkára épülő termelés Európának ebből a részéből is kiszorul - foglalta össze a nyugat-dunántúli munkaerőpiac jelenlegi helyzetét a régiós munkaügyi központ főigazgatója pénteken, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Tanács nagykanizsai ülésén.

MTI

Kiss Ambrus szerint megindult a telephelyek felszámolása, de a tervezett új beruházások hatásaként a foglalkoztatási helyzet akár pozitívabb is lehet a válság előttinél. Az látható, hogy a beruházók olyan tevékenységekbe kezdenek, amelyek munkahelyeket takarítanak meg, vagyis az egyszerű, betanított munkára épülő termelés visszaszorul, az ilyen munkakörben foglalkoztatottak körében ezért tartós munkanélküliségre kell számítani a régióban.
    
A hírek a kapacitások és a termelés élénküléséről szólnak, de a kilábalás valójában még nem kezdődött el - fogalmazott a főigazgató.
    
Kifejtette, hogy GDP a második negyedévben az előző évhez képest 7,5 százalékkal, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal csökkent a régióban. A második negyedévben 408 ezer foglalkoztatott volt a Nyugat-Dunántúlon, ahol a munkanélküliek száma 36,5 ezer, s ez 70 százalékkal haladja meg az évtizedes átlagot.
    
Kiss Ambrus szerint szeptember-október folyamán élénkülés várható a munkaerőpiacon, amire most az az érdekes helyzet jellemző, hogy a bejelentett üres álláshelyek számánál többen találnak új munkahelyet. A munkaügyi szervezet ugyanis az üres álláshelyek 30-40 százalékáról kap információt.
    
A szakemberek tapasztalata szerint nőtt a feketefoglalkoztatás, ami abból látható, hogy a bejelentett álláskeresők egy része egy idő után "eltűnik". Csökkent a régióban kínált külföldi álláslehetőségek száma is, bár Ausztriából a következő hónapokban ismét várhatóak ajánlatok. 
    
A nyugat-dunántúli régióban összesen 3,2 milliárd forint támogatást szereztek a pályázók munkahelyek megőrzését szolgáló alapokból. A források elosztása azonban sok jogos elégedetlenséget és vitát váltott ki, mert például lassú a pályázatkötési ütem - ismerte el a főigazgató.
    
A hátrányos helyzetben lévő álláskeresők számára indított TÁMOP programokról szólva említést tett arról, hogy a legnépesebb csoportban 680 millió forintot tudnak felhasználni idén ebben a régióban. Ebből 1.100 embernek indítanak 92 különböző tanfolyamot, 900 dolgozónak pedig bértámogatást tudnak nyújtani.
    
Kiss Ambrus jónak értékelte az Út a munkához programot az önkormányzatok felkészülését, hozzáállását. Szólt arról is, hogy a Nyugat-Dunántúlon mintegy 10 ezer olyan ember van, aki rendszeres szociális segélyben részesült, s mintegy 40 százalékuknak tudnak foglalkoztatási lehetőséget biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!