A francia fekete párduc - Matra-Simca Bagheera (videóval, fotókkal)

Szombathely - Ismét egy újabb autót mutatunk be Maráczi Tibor gyűjteményéből, a Lincoln limuzin és a Citroen DS után egy francia gyöngyszemet, a Matra Bagheera-t szemeltük ki olvasóinknak.

Garai Antal 'Atom'

A Matra-Simca Bagheera egy francia sportautó, amit a Simca autógyártóval együttműködve épített meg a Matra. Az autó a Bagheera nevet Maugli fekete párduca, Bagira után kapta. Acélvázra épített műanyag-karosszériás modell, melyben elöl három személy ülhetett, ez volt az egyik nagy különlegessége, a középmotoros sportautónak. A formatervért 1974-ben még formatervezői díjat is nyert megálmodója, a görög Antonis Volanis. Az autóba alapmotorként egy Simca motort építettek, Maráczi Tibor 1976-os példányában egy 1442 köbcentiméteres, közel száz lóerős, és négy karburátoros motor van.

- Ezt a modellt 1976-tól gyártották, annak idején elkészítették a továbbfejlesztett változatát is, amiben két ilyen motort kapcsoltak össze, az lett volna a Bagheera U8, de az olajválság és a Chrysler France rossz anyagi helyzete miatt nem jutott el a szériagyártásig, a majd háromezer köbcentiméteres, V8-as sportautó – mondta el Tibor, aki 2008-ban jutott autójához.

- Egy ismerősöm udvarán állt már tizenvalahány éve az autó, hosszas győzködés után sikerült megvennem tőle. A gaz kicsit benőtte, traktorral kellett kihúzni állandósult helyéről, szerencsére nem rohadt el nagyon. A motorja a csomagtartóban volt, így nem csak a külső-belső felújítás és az újrakárpitozás, hanem egyfajta legózás is kezdetét vette, amikor össze kellett szerelni a kocsit – mesélte Tibor.

Az autóról annyit érdemes tudni, hogy az alkatrész-katalógusok szerint nem létezik, így keresgélni kell, hogy mi mihez passzol. Fékbetétből a Porschéé jó, tömítésekből pedig a Peugeot-val egyezik. A teljesen műanyag (üvegszálas) kasztnira 22 év garanciát adott a gyár, ebből kitűnik, hogy nem 10 évre tervezték az autót, szem előtt tartották a minőséget.
- Nehéz alkatrészt szerezni, de szerencsére alkalom adtán mindig meg lehet mindent oldani. Egyik francia ismerősöm hoz majd hozzá ablaküveget, jó ha van itthon tartalék. Egyébként Franciaországban viszonylag még sok van belőle, bár ott ismerik is az emberek és nem találgatnak, és nem mondják rá hasból, hogy Csehszlovák, vagy Tatra. Az autó önsúlya 885 kilogramm, amivel a kor sportautói közt könnyűnek számított, maximális sebessége 190 kilométer/óra volt, négy sebességes váltóval és elől-hátul tárcsafékkel szerelték az autót – árulta el Tibor, aki hozzátette, hogy Szombathelyen egy törött példányon kívül nem emlékszik rá, hogy lett volna Bagheera-ból több darab.

Tibor fiatalkora óta szeretett volna egy ilyen autót, mint ahogy a Citroen DS-t is, s mivel már mindkét autóból rendelkezik egy-egy példánnyal, úgy tűnik az autómániás tüzeléstechnikai szakember álmai megvalósulnak. A Matra Bagheera-t 1973-tól 1980-ig gyártották, ez idő alatt összesen 47 ezer 802 darab készült belőle. Az egyik Szombathelyen „landolt” Maráczi Tibor garázsában, ha netán összefutnak e kis fekete párduccal a városban, akkor nézzék jól meg, igazi ritkaságot látnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!