Az Írottkő Natúrpark őszi ízei

Október utolsó hétvégéje az Írottkő Natúrpark ízeié, az Orsolya-napi vásáré Kőszegen. A hétvégén nyolcadszor rendezték meg az egyre több érdeklődőt, turistát vonzó rendezvényt.

Némethy Mária

Az ősz és Kőszegen az Orsolya-napi vásár összetartoznak. Ilyenkor a Jurisics-vár és környéke  megtelik a sülő gesztenye és a forralt bor, a jóféle pálinka és lacikonyha  illatával, sokféle süteménnyel, rengeteg árussal és jó kedéllyel.

 Még akkor is, ha esőre áll az idő. Ezt tapasztaltuk szombaton, amikor a várudvarba belépve rögtön balra jókedvvel főzték a kőszegi horvát kisebbségi önkormányzat tagjai a csevapot. Új árusokként voltak jelen a bozsokiak, velemiek, a város önkéntes ifjúsági tűzoltói. Ők nyári táborozásukra gyűjtöttek, finom almáslepényt árultak. A belső várudvarban az Írottkő Natúrpark településein élő kézművesek kínálták portékáikat.  A határ túloldaláról nem érkeztek árusok, az osztrák natúrparkosok betegség miatt lemondták az idei részvételüket.

Sebaj, volt elég árus a kirakodóvásárban. A natúrpark településeiről méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhébáb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók kínálták portékáikat.  

A várárokban a lacikonyhák ontották a finom fogra valókat, lehetett kecsekasajtot is vásárolni. Érkezett árus Zalaegerszegről is, aki gyógynövényes készítményeivel aratott szép sikert.

Vasárnap pedig igazán ragyogó napsütéses időben még többen érkeztek Kőszegre. Mindkét nap délutánján a natúrpark 16 településén működő nívós kulturális csoportok műsorait hallhatták, láthatták,  Sportolást kínált  a gyöngyösfalui Holdfényliget, a Fekete István Állatvédő Egyesület meg  bemutatót tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!