Bontsuk le a Parlamentet - skandálták a tűzoltók - videóval frissítve

A tűzoltókat érintő költségvetési megszorítások miatt mintegy két és fél ezer egyenruhás, rohamsisakot viselő tűzoltó demonstrált hétfőn a fővárosi Alkotmány utcában, a Parlament közelében. Vasiak is voltak köztük, Szombathelyről nyolcvanan, Körmendről ötvenen, Sárvárról tizenegyen érkeztek. Füstbombáztak is a végén, összességében pedig elégedetlenül távoztak.

Bajdó Bettina

Korán reggel indultak el a hivatásos tűzoltók a fővárosba, hogy részt vegyenek az országos demonstrációban. Az Alkotmány utcában a megyéből közel százharmincan gyűltek össze tűzoltóautókkal, zászlókkal, hogy tiltakozzanak az elvonások ellen.

A demonstrációt a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete hirdette meg. A megmozdulás elején a transzparenseket tartó, nemzeti színű zászlókat lobogtató tűzoltók nyilvános tűzoltóesküt tettek, hogy életük kockáztatásával is ellátják szolgálati feladataikat.

Nézze meg a helyszínen készített videónkat! - videó: Benkő Sándor

A gazdasági válság elérte a tűzoltókat is, a tervek szerint jövőre 1,8 milliárd forinttal kevesebbet kapnak: 1,4 milliárd forintot az adó- és járulékjogszabályok változása miatt vonnak el, 350 millió forintot pedig átcsoportosítanak az önkéntes tűzoltóságok finanszírozásához. Eddig a hivatásos önkormányzati tűzoltók állami normatíva alapján kapták a működésükhöz szükséges összeget. A támogatás döntő részét elvitték a személyi kiadások, vagyis a bérek. A dologi kiadásokra minden évben kevés pénzük maradt. Évek óta rendszeresen ki kell pótolniuk az összeget a saját bevételeinkből, hogy kihúzzák az év végéig. A tűzoltók nagyon meglepődtek, amikor meglátták a 2010-es évi költségvetési törvénytervezet. A tűzoltóságok finanszírozása ugyanis nem normatívák alapján történik majd. A  törvényben tételesen fel vannak sorolva a tűzoltóságok, és a nevük mögött egy fix összeg szerepel. Ez az összeg Szombathely esetében 20 millió forinttal kevesebb, mint az idei.

Nem csak az elvonás okoz hiányt a költségvetésükben. Július 1-től öt százalékkal nőtt az áfa, valamint az üzemanyag jövedéki adója is változott, s ez már idén megemelte  a kiadásaikat. Jövőre is számolni kell ezzel, így ez is rárakódik a mínusz 20 millióra. További plusz terhet jelent még, hogy változik a személyi jövedelemadóról szóló törvény január 1-től, s az eddig adómentes juttatásokat is megadóztatják.

Az országban összesen 98 hivatásos önkormányzati tűzoltóság működik, ebből mintegy kilencvenen csatlakoztak a demonstrációhoz. A tiltakozás alatt kiderült, hogy több tűzoltóságon is pont ebben az időpontban szerveztek továbbképzéseket, a részvétel kötelező volt. Így kevesebben gyűltek össze, mint amennyire számítottak. A megyéből Sárvár tűzoltósága nem csatlakozott a megmozduláshoz, ám mégis 11-en úgy döntöttek, kiállnak társaik mellett. A demonstrációban Szombathelyről hatvanan, Körmendről ötvenen vettek részt, s bíztak abban, felhívják arra a figyelmet, hogy bajba kerülhet a tűzvédelem.

A körmendi tűzoltók reggel hétkor keltek útra tegnap, hogy demonstráljanak a tervezett elvonások ellen. A Parlamenthez közeli, a forgalom elől elzárt Alkotmány utcába az ország minden szegletéből érkeztek tűzoltók, körülbelül kétezren, kéttucatnyi járműfecskendővel sorakoztak fel. A demonstrációt Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője vezényelte le. A déli harangszó után elénekelték a Himnuszt, majd fejet hajtottak azok előtt a bajtársak előtt, akik szolgálat közben vesztették életüket, s közösen letették tűzoltóesküjüket. Ezt követték a beszédek, melyek a tűzoltóság helyzetéről szóltak. A nehézségekről, a költségvetés megnyirbálásáról, s az egyre ellehetetlenülő működési körülményekről.

- Októberre minden évben elfogy az állami támogatás - hangzott fel - , az év hátralevő részében saját pénzünkből működhetünk. - Ha elfogadják a költségvetést, akkor már januárban gondjaink lesznek. Ha visszaosszuk a fizetésünket, akkor kiderül, hogy a minimálbér szintjét is alig érjük el a juttatásokkal és pótlékokkal együtt. Ez szégyen. Ránk szükség van az országban, és rájuk is? - mutatott a szónok kérdően az Országház felé, közben a tömeg nemtetszését fejezte ki. - Mi is szeretnénk negyvenórás munkahetet és tisztességes fizetést. Minden olyan eszközzel rendelkezünk, mely az építéshez kell, de ez a bontáshoz is elegendő. Remélem, hogy nem kell ez utóbbit alkalmaznunk.

- Menjünk, s bontsuk le a parlamentet! - skandálták többen is tömegben - , hátha annak lesz eredménye.

A demonstráción szót kapott dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, aki elmondta, hogy példátlan összefogásnak számít a mai, mert a munkáltatók és munkavállalók közösen vonultak az utcára tiltakozni.

- Hívjuk fel a figyelmet, hogy veszélyben az emberek biztonsága! - folytatta a beszédet. - A legfontosabb, hogy minden körülmények között embertársaink életét és vagyonát meg tudjuk védeni.

A tűzoltó mindig segít a bajban, de rajtunk ki segít?

A parlamenti pártok frakcióvezetőinek írt levelet is felolvasták a demonstráción, majd szerették volna átnyújtani az illetékeseknek. A petíciót a Fidesz és a KDNP képviselői vették át, az MSZP és SZDSZ frakcióvezetői az első szóra ki sem jöttek. Nekik egy delegáció adta át a levelet. Ekkor szabadultak el kissé az indulatok, s a tömeg az Alkotmány utcából a Kossuth térre vonult. Akkor derült ki, hogy azoknak, akik az Alkotmány utcában hallatják szavukat, az Országháznál hangjukat is alig hallani. A tűzoltók elégedetlenkedtek, hiszen nem azért utaztak ennyit, hogy kéréseiket csak az Alkotmány utcai lakosok hallják. Először a tömeg nem akart visszamenni rendőri felszólításra sem a Kossuth térről az Alkotmány utcába, azt skandálták, hogy „Gyertek ki!” és „Menjünk be!”, s a megyéből is akadtak olyan tűzoltók, akik a kordonoknál fejezték ki nemtetszésüket. Ezt követően zászlókkal és transzparensekkel elindultak, s tettek egy kört az országház körül. Közben a rendőrök is egyre tovább emelték a készültséget, testpáncélosokkal kellett szembenézniük a tűzoltóknak. 

- Ne legyünk olyan csürhe banda, mint azok, akik átmentek a Kossuth térre - hangzott fel a mikrofonból, s ez a kijelentés sokakat megsértett. Ezt követően megbomlott a fegyelem, s úgy tűnt, hogy bár a tűzoltók végigálltak a demonstráció hátralevő részét, már lemondtak arról, hogy a tiltakozásunknak bármi foganatja lenne A demonstráció délután négyig tartott volna, ám kettőkor véget ért. A legvégén az Alkotmány utcában egy füstbombát gyújtottak meg, mely még hosszú percekig füstölgött.

Hazafele a buszban is úgy gondolták a hivatásosok, hogy ennek így semmi értelme nem volt, határozottabb fellépés kellett volna, hogy komolyan vegyék őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!