Elképesztő táncdalfesztivál a jánosházi kultúrban

Pénzügyi előadó, aki operettet zeng, területi képviselő, aki John Travoltaként lejt a Grease zenéjére. A postahivatalvezető pedig egy háromgyermekes anyukával dalol száguldásról, Porschéról, szerelemről. Az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének, amelyeknek szép hangjuk van. Táncdalfeszt Jánosházán.

Nagy Ildikó

Több mint négyezer tag, évente 14 ezer próba, és majd kétezer  fellépés: ez a Vas megyében működő 243  amatőr művészeti csoport száraz statisztikája tudjuk meg Joós Tamástól, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ igazgatójától. És ebben nincsenek benne a népművészeti csoportok: a legfrissebb adatok szerint 28 hangszeres népzenei csoport, ugyanennyi népdalkör, 31 néptáncegyüttes és három hagyományőrző együttes további 1581 fővel gazdagítja a megyei kulturális palettát. Ők, így együtt az alkotó művelődési közösségek. Mondhatjuk úgy is, hogy az amatőrök. Persze a szó pozitív értelmében. Mert figyeljenek csak, mit is mond Szabó Pista bácsi?

- Dalolunk, így aztán örökifjak vagyunk, angyalom. Régen még táncoltam is, de amióta műlábam van, csak totyogok. Hetvenegy éves vagyok, a Sanyi komám se sokkal fiatalabb, de még bírjuk. Ez tart minket fiatalon - mondja a feltehetően az egyik legidősebb vasi amatőr, az egyházashetyei Berzsenyi Dalkör tagja. Pista bácsi tényleg bottal jár, azzal is csak lassacskán, óvatosan halad, de sebaj. Amikor szerepelnek, ő széken ül, akárcsak Vargyai Istvánné, akinek szintén nehezére esne az álldogálás.

Az egyházashetyei dalosokkal és a többi lelkes fellépővel Jánosházán találkoztunk, ahol immár hagyomány, hogy évente egyszer  bemutatkozási lehetőséget kapnak az amatőr együttesek.  

És hogy miért tartják ezt fontosnak a jánosházi Batthyány Lajos Általános Művelődési Központ munkatársai?  

Illés Zsuzsa művelődésszervező találóan fogalmazott, amikor azt mondta a megnyitón: az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének, amelyeknek szép hangjuk van.

Aztán erre rögtön rá is cáfoltak az első fellépők: a jánosházi Animato Énekegyüttes tagjai, akik minden bizonnyal nagyobb színpadon is remekül megállnák a helyüket.

Aztán ott voltak a hosszúperesztegi aranylábúak,  a Crossroads Tánccsoport tagjai. Hat pár igaz, Jánosházán csak négy páros lépett fel , akik egy jól sikerült tízalkalmas tánctanfolyam után úgy gondolták: ezt egyszerűen nem szabad abbahagyni. Meg is fűzték Sóskuti Zoltánt, hogy továbbra is tanítsa őket. A táncpedagógus pedig azóta is segíti őket: koreográfiákkal, gyakorlással. Most, a jánosházi fellépés alatt is ott izgult értük a terem sarkában. Feleslegesen aggódott: a pörgős szoknyás lányok és a bőrdzsekis, feltűrt galléros fiúk fergeteges hangulatot varázsoltak a terembe a Pomádé című film zenéjére. Főiskolás, üléshuzatgyártó, autószerelő, területi képviselő: vegyes csapat, de nagyon összetartó.

Külsővat a megyehatár túloldalán van ugyan, de amatőr szempontból mindenképp példaértékű település. A Pápa melletti falu ugyanis jó ideje  country-nagyhatalomnak számít. A fiúk énekelnek, a lányok-asszonyok táncolnak. És hogy miért épp country? A válasz egyszerű: ez a műfaj tényleg a jókedvről szól. Az örömzenélésről, a sörröl, a lányokról, és  finoman szólva  az sem baj, ha valakinek botfüle és kappanhangja van.

A találkozón kiderült: a fiatalok is lelkes amatőrök. Öt jánosházi lány  a Mamma Mia című film sikerén felbuzdulva  elgondolkodott Illés Zsuzsa javaslatán, és munkához fogott: angol dalszövegeket tanultak, koreográfiát készítettek, jelmezek után kutattak, és szorgalmasan gyakoroltak. A jánosházi találkozón debütáltak: hatalmas taps fogadta a produkciójukat, így most már tényleg nem kérdés, hogy lesz-e folytatás.

A nap sztrájai kétségkívül az operett slágerekkel színpadra lépő sajtoskáli asszonyok voltak. Közülük is Kovács Györgyné kapta a legnagyobb tapsot, tegyük hozzá rögtön, hogy nagyon is megérdemelten: amikor a technika csődöt mondott, zenei aláfestés nélkül is végigénekelte a Hajmási Pétert. Amúgy a Sajtoskáli Asszonykórus születése is megér egy misét. Hat évvel ezelőtt debütáltak, akkor a veresegyházi asszonykórusra hajazva Zizi labor produkcióval léptek színpadra. De csináltak már apáca-show-t, country-műsort is, most meg épp operett-részletekben utaznak.

Ápolónő, gyógymasszőr, pénzügyi előadó, bébiszitter, adóügyes egyaránt van köztük. Az augusztusi falunapra minden évben új műsorral készülnek, a produkciót aztán később több helyi, kistérségi rendezvényen is előadják. Immár fellépőruhájuk is van: az anyagot önkormányzati támogatásból vették, a ruhákat pedig  lelkes amatőrökhöz illően  ők maguk varrták.

A jánosházi Harmony Duó is rutinos fellépőnek számít a környéken: Horváth Zoltánné Vass Mária és Marton Szilárd musical- és operettslágereket, népszerű táncdalokat énekel. Szilárd a helyi postahivatal vezetője, Marika pedig  háromgyerekes családanyaként, munka mellett szakít időt a gyakorlásra és a fellépésekre. Akárcsak a többi amatőr fellépő, ők is szabad idejüket, energiájukat  áldozzák fel a színpadért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!