Háromszor nagyobb lesz a Csótónál a lukácsházi tározó

Két tó, két szigettel, árvíz esetén ötmillió köbméter vízbefogadó képesség, háromhavi hendikep a kivitelezésben. Optimális esetben 2010. június 30-ára elkészülhet a lukácsházi víztározó.

Némethy Mária

A  lukácsházi víztározó alapkövét szeptember 15-én ünnepélyesen helyezték el. A  kivitelezési munkák viszont  a közbeszerzési eljárásban vesztes fél fellebbezései miatt  az előzetesen tervezetthez képest három hónapos csúszással, csak szeptember 3-án kezdődtek el. Azóta viszont 30 nagy munkagép dolgozik naponta, még szombaton is folyamatosan a  területen.

Milyen lesz majd itt az ember által átformált táj? A projekt menedzserét, Gaál Róbertet a Nyugat-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesét kértük jövőutazásra.

- Kőszegtől Lukácsházáig, a 87-es úttal párhuzamosan épül a völgyzárógát,  keresztezi a Gyöngyöst, amelyen épül egy vízszint szabályozó zsilip, utána Lukácsházától Kőszegdoroszló felé  épül tovább a  gát  - mondja Gaál Róbert.

Ez valójában egy földtöltés, amelynek három méter széles lesz a teteje, az alsó szélessége a 20 métert is eléri majd, a legmagasabb pontja 8,2 méteres lesz a zsilipnél. 

A 87-es útról zöld, füvesített töltést, s mindkét tavat látjuk majd. Lukácsháza és Kőszegdoroszló között viszont az úttól 100 méterre megépülő gát magas lesz, nem látható majd tőle a  körülbelül egy kilométerre lévő tó.

A 25 hektáros területen két hatalmas gödörből termelik ki a földet, ebből építik a gátat. Ezek helyén egy 9 és egy 16 hektáros tó lesz, mindkettőnek a közepén sziget a madaraknak. Ezekhez kapcsolódhatnak majd turisztikai fejlesztések.

A gát  teteje aszfalt jellegű borítást kap, alkalmas lesz kerékpárút kialakítására. A gát mögött épül egy száraz tározó, amelyet árvíz idején 5 millió köbméter vízzel tudnak elárasztani majd. Területét művelhetik a gazdák.  Lukácsházánál a  zsilip 8 méter magas  vasbeton műtárgy lesz.

A víztározó kivitelezését 2010. június 30-án befejezik. A lukácsházi víztározó két tava a szombathelyi Csónakázó-tónak a háromszorosa lesz. .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!