Hét erős ember lakoltatta ki Pista bácsit - A Hivatal csak tette a dolgát?

A Zanati úti hajléktalanszálló betegszobájába került az a 75 éves szívbeteg férfi, akit szerdán végrehajtók lakoltattak ki Körmendi úti önkormányzati bérlakásából.

Vas Népe


Gondozóházba kerülhet Pista bácsi

Mint arról már beszámoltunk, Benkő Pista bácsit, a 75 éves szívbeteg férfit szerdán végrehajtók lakoltatták ki egy Körmendi úti önkormányzati bérlakásból, 212 ezer forintos lakbértartozás miatt.

A Szombathelyi Városi Televízió közbenjárásával került a Savaria Rehab-Team Kft. Zanati úti hajléktalanszállójára, ahol a betegszobában helyezték el. Kapott ruhát, ételt, van fedél a feje felett, a szíve mégis visszahúz a Körmendi útra. Abba a 38-as szám alatt lévő kétszobás önkormányzati bérlakásba, ahol 1988 óta élt. És amelyből szerdán hét erős ember – egy végrehajtó iroda megbízásából – kiszórta a holmiját az udvarra. A bútorok, a ruhák, az évek alatt öszszegyűjtött újságok beköttetett példányai, az iratok egy fa tövébe kerültek, az ágon egy régi, ünneplős vasárnapokat idéző prémes férfikabát lóg... E kupac tetején ült, és várta a fagyos éjszakát Pista bácsi.

Az eset nagy port vert fel: dr. Ipkovich György polgármester azonnali tájékoztatást kért az illetékesektől. Az önkormányzati bérlakásokat kezelő Szova Zrt. vezérigazgatója, Németh Gábor összeállíttatott egy anyagot az ügy hátteréről. Ebből kiderül, hogy Pista bácsi bérleti szerződését már 1999-ben felmondta az önkormányzat lakbértartozás miatt, a férfi azonban a lakásban maradt. Tavaly ismét felszólították: 2008. július végéig kellett volna kiköltöznie a lakásból, ám mivel a felszólításnak nem tett eleget, végrehajtóhoz került az ügy. Így a hét erős ember jogszerűen lakoltatta ki Pista bácsit, aki 212 ezer 739 forint lakbértartozást halmozott fel az évek során. (A Szova iratából kiderül, hogy 2002-ben 300 ezer forint tartozást elengedtek a bácsinak.)

A 75 éves szívbeteg férfit – akinek egyébként hat gyermeke van – a Zanati úti hajléktalanszálló betegszobájában helyezték el, s majd az orvosi vizsgálatok után átkerülhet a gondozóházba.

Az intézmény hajléktalanellátó részlegét vezető Barcsik Éva szerint azonban a 75 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező férfi számára az lenne az ideális megoldás, ha idősek otthonába kerülne. Most ebben segítenek neki.

 

Ekkora nem lehetett a bűne (újságírói jegyzet)


Kilakoltattak szerdán egy 75 éves, beteg szombathelyi férfit Körmendi úti önkormányzati lakásából. A hidegben az udvaron ült, holmija, ruhái, bútorai a szabad ég alatt. Aznap hajnalban talajmenti fagy volt. Ha huzamosabb ideig ott kellett volna maradnia, nem biztos, hogy túléli.

Ám a Hivatal tette a dolgát. Sok év után úgy döntöttek, hogy éppen ezen a hideg napon teszik őt utcára. Az intézkedéskor nem volt túl fontos, hogy az agg férfi tud-e hova menni, el tudja-e valahova helyezni a holmiját. A Hivatal működött, az intézkedés megtörtént. Nem az idős emberen múlt, hogy nem esett az ügy áldozatául, a gyors intézkedésnek köszönhetően sikerült neki megfelelő helyet találni. Ha fiatal, makkegészséges emberről van szó, akkor sem fordulhatna elő, hogy valakit így, ilyenkor, ilyen körülmények között kitegyenek addigi bérleményéből. Mivel azonban élemedett korú, beteg, önmagát ellátni nehezen tudó emberről van szó, a körülmények pontos ismerete nélkül is leszögezhetjük: itt súlyos felelőtlenség történt, amelybe az idős ember akár bele is halhatott volna. Lehet ugyanis, hogy a hivatalok szabályosan jártak el, még az is lehet, hogy az előírt értesítések is „elküldésre kerültek”, azonban a tény az tény, egy beteg, öreg embert hatósági közreműködéssel életveszélyes helyzetbe hoztak. Az eset erősen hasonlít a zéró tolerancia szellemében fogant más intézkedésekre. Az idős embernek valószínűleg sok minden felróható. Elsősorban az, hogy nem fizetett, felszólításra sem költözött ki lakásából. Azonban akkora nem volt a vétsége, hogy ilyen helyzetbe hozzák.

 

Szerzők: Nagy Ildikó, Kósa Tamás (jegyzet) 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!