Milliós tanulmánytervek a Szová-nál

A Szova Zrt. honlapján, a közbeszerzési szerződések között található egy 58 millió forintos tétel. Az önkormányzati cég megvalósíthatósági tanulmányokra írt ki pályázatot, melyet a K&J Consulting Kft. és a Vas Megyei Beruházási Zrt. közösen nyert el.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Információink szerint a Szova Zrt. igazgatótanácsa (IT) több fordulóban vizsgálta, milyen körülmények között született a pályázat, a döntés szabályszerűségét, illetve az elkészült dokumentumok ár/érték arányát is górcső alá vették, majd kompromisszumos megoldás született.

A szombathelyi vagyonkezelő cég még az előző igazgató, Kovács Előd vezetése alatt írt ki európai uniós, 50 millió forintos értékhatár fölötti, közbeszerzési pályázatot koncepciók, tanulmánytervek készítésére. Öt városi projektet tartalmazott a pályázati felhívás.

A Jáki út-Körmendi utca által határolt terület rehabilitációját, a Szabadidőközpont hasznosítását, az úgynevezett MÁV-ingatlanok (Haladás pályák, a Perint melletti cirkuszi terület) hasznosíthatóságát, a Vásárcsarnok rekonstrukcióját, illetve a szombathelyi ingatlanpiac helyzetének vizsgálatát.

Bár nemzetközi volt a pályázat, ám az ehhez hasonló, helyi megvalósíthatósági tanulmányok készítésekor általában a hazai pálya nagy előnyt jelent. Azonban ennél is nagyobb súlya volt annak, hogy a legjobb árat ajánlotta két szombathelyi cég alkotta konzorcium. A K&J Consulting Kft. és a Vas Megyei Beruházási  Zrt. közös pályaműve diadalmaskodott, 58,8 millió forintért kaptak megbízását a fenti dokumentumok elkészítésére.

Úgy tudjuk, mindez 2008 őszén történt, a tanulmányírók 2009 elején szállították a koncepciókat. A Szova Zrt. szakemberei átnézték a tanulmányokat, majd hosszabb hibalistát készítettek, így tavasz volt, amire teljesítették vállalásaikat a pályázat nyertesei.

Az egyenként is több száz oldalas tanulmányokról megkérdeztük a Szova Zrt. igazgatótanácsának néhány tagját, s többféle véleményt hallottunk. Volt, aki pesszimistán annyit mondott, hogy a nagy projektekhez mindenképpen szükség van tanulmánytervekre, ám ezek gyakorlati haszna megkérdőjelezhető. Mások arra emlékeztettek, hogy éppen a szocialista IT-tag tartózkodott, amikor a tanulmánytervekről szavaztak az IT-ben.

Forrásaink megerősítették, hogy a közbeszerzés szabályosságát is vizsgálták. Azt firtatták, hogy nem összeférhetetlen-e Jagodits Rómeó közreműködése. Ugyanis a K&J Consulting Kft. érdekköréhez tartozik Jagodits Rómeó, akinek egyik cégét állandó megbízással látta el a Szova Zrt. előző vezetése.

A fenti kérdésre a szakértők nemmel válaszoltak. Arról viszont megoszlottak a vélemények, hogy milyen a dokumentumok ár/érték aránya. Ezért megbízták a Szova Zrt. új igazgatóját, dr. Németh Gábort az árcsökkentés kiharcolására. Végül kompromisszumos megoldás született: a konzorcium 20 százalékot engedett az árból, másrész a Szova Zrt. visszatartott 3 millió forintot, illetve a tanulmányterv írói vállalták, hogy öt évig díjmentesen aktualizálják az egyes projekteket.

Ez egyébként már megtörtént: a Vásárcsarnok átalakításáról szóló előterjesztés ugyan nem került a közgyűlés elé, de a koncepció átdolgozása megtörtént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!