Nem vásárolunk, spórolunk?

Megint csak csökkent a kiskereskedelem forgalma. A legnagyobb visszaesés az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben volt, de élelmiszerből is kevesebb fogyott az elmúlt időszakban.

MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint augusztusban tovább esett a kiskereskedelmi forgalom, a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított eladási forgalma  - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első nyolc hónapjában 4,2, augusztusban 7,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009. augusztusban a kiskereskedelmi eladások volumene 0,7 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest.
Júliusban a havi visszaesés magasabb, 2,4 százalék volt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva azonban az augusztusinál kevésbé, 6,7 százalékkal csökkent a forgalom.
Tavaly augusztusban a volumen júliushoz képest 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal csökkent.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első nyolc hónapjában 4.639 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből augusztusban 638 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben történt, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009 első nyolc hónapjában 3,4, augusztusban 6,6 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem augusztusi eladásai 0,9 százalékkal mérséklődtek az előző havihoz viszonyítva.

2009 augusztusában az eladások jelentős részét - 91 százalékát - lebonyolító vegyes termékkörű üzletek, így a hiper- és szupermarketek, valamint vegyesboltok értékesítésének volumene 7 százalékkal csökkent a 2008. augusztusihoz mérten.A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első nyolc hónapban 7,3, augusztusban 10,7 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem augusztusi eladásai 0,4 százalékkal maradtak el a júliusitól.

2009. augusztusban szinte minden üzlettípusban mérséklődött a forgalom, az előző év augusztusi szinthez mérten a legnagyobb visszaesés az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben volt.

Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene az év első nyolc hónapjában 0,5 százalékkal nőtt, augusztusban 0,8 százalékkal elmaradt előző év azonos időszakitól, míg a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az előző hónaphoz képest nem változott.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009. augusztusban tovább folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése: ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,8, az eurózóna országaiban 2,6 százalék volt az előző év azonos havihoz képest.

Tovább folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első nyolc hónapjában 35,7 százalékkal mérséklődött, augusztusban közel a felére esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!