Nincs pénze a közútnak az idei nagytakarításra

Idén elmarad a Magyar Közút hagyományos, őszi szemétszedő akciója Vas megyében. Az évente kétszer szervezett önkéntes nagytakarítást pénzügyi okok miatt nem tudják megtartani. Pedig nagy szükség lenne rá, ugyanis az utak mentén egyre több a szemét az emberek hozzáállása miatt.

Bajdó Bettina

Mészáros Bélának, a Magyar Közút Kht. megyei környezetvédelmi előadójának örök ideája az, hogy a környezettudatos nevelés mennyire fontos a mai világban. Az előadó szerint már az általános iskolában el kellene kezdeni a tudatos nevelést, a középiskolában legalább hetente egyszer oktatni kellene a diákokat a környezetvédelemre. S bár a tanulók most is hallanak az iskolapadban a környezetvédelemről, úgy tűnik, süket fülekre találnak a Ne szemetelj, mert kárt teszel a környezetben! felhívások.

- Ha elmegyek külföldre, azt látom, hogy a természeti környezet visszahat az emberre, s mi is másként viselkedünk _ folytatta az előadó. - Ausztriában például az ember nem dobja el a csikket, a szemetet ott, ahol éppen áll, hanem a hulladékgyűjtőbe teszi. A szemétmentes környezet arra inspirálja az embereket, hogy ne tegyék tönkre azt, ami szép. Nálunk sajnos ez nem így működik. Rengeteg a szemét az utak mentén, s az erdők mélyén is. Az utak saját magukat kínálják fel a szemetelőknek. Beül az autós a járművébe, beteszi a csomagtartóba a szemetet, s valahol kihajítja az út szélén. Rengeteg ilyen szeméttel találkozunk a munkánk során. De az is jellemző, hogy a falvak mellett létezik egy illegális lerakó, ahová kihordják a település lakói a szemetet.

Háztartási hulladékok, temetőben összegyűjtött koszorúk, áruházi próbababák, bútor- és ruhadarabok - ilyenekre is bukkanhatunk az út szélén. Jellemező útszéli szemét még az autógumi, mely veszélyes hulladéknak számít, ugyanis nem bomlik le, hanem akár száz évig is ott marad a környezetben. A közút munkatársai sokszor bukkannak akkumulátorokra, autóalkatrészekre és festékesdobozokra is az árkokban.

- Minden idők legnagyobb részvételével zajlott tavasszal a Magyar Közút szemétszedési akciója, amelyet a Föld napja alkalmából hirdettünk meg - emelte ki Mészáros Béla. - Vas megyében 62 településen 2750 önkéntes szedte a hulladékot a közúthálózat mentén. Nagyon népszerű volt ez az akció, s szükségünk is volt a civilek segítségére, hiszen rengeteg a szemét az út mellett. Idén a válság miatt nem lesz pénz az őszi akció megszervezésére. Bár a társaság munkatársai folyamatosan végzik az őszi út menti tisztítást, a lakosság nélkül nem tudnak annyira hatékony munkát végezni, mint az elmúlt három évben. A közút ugyanis láthatósági mellényt, zsákokat és kesztyűt szokott biztosítani a részt vevőknek, most azonban nincs erre pénz. Egyébként a kamionosok hagyják a legtöbb szemetet maguk után a vas megyei közúthálózat mentén. A legnagyobb kamionos terheléssel érintett főútvonalak, a 8-as 86-os mentén, még a kihelyezett hulladéktárolók ellenére is, szeméthegyek éktelenkednek. Hiába szállíttatjuk el a szemetet, pár nap múlva ismét tele van hulladékkal a terület. Ha most elmarad a nagy szemétszedési akció, az biztosan visszaüt majd a jövőben.

Mészáros Béla szerint a legnagyobb gond, hogy az emberek nincsenek szimbiózisban a természettel, s azt hiszik, hogy a környezet mindent elbír. A szakember meggyőződése, hogy csak a törvény szigorával, drasztikus büntetésekkel lehet fellépni a szemetelők ellen. Az, hogy a közúti szabálysértéseket keményen büntetik, véleménye szerint helyes. De annak, aki eldob egy tejeszacskót, ugyanúgy fizetni kellene, legalább 10 ezer forintos bíráságot. 

- Ránk is ugyanúgy vonatkoznak a környezetvédelmi szabályok, mint bárki másra - emelte ki a szakember. - Éppen most zajlik egy háromhektáros terület rekultivációja. Egy faluszéli illegális szemétlerakóról van szó, melyet évtizedekig használtak a település lakói. A környezetvédelmi felügyelet most felszólította a tulajdonosokat, hogy számolják fel a lerakót. A három hektárból kettő a közút tulajdonában van, egy pedig a település önkormányzatáé. Hiába nem mi hordtuk oda szemetet, a felszámolás költségeinek nagy részét nekünk kell állnunk. Ez pedig több tízmillió forintba kerülhet. Nagyon szűkös a költségvetésünk, de erre mindenképpen kell anyagi forrást találnunk.
Mészáros Béla úgy véli, ha nem változtatunk a hozzáállásunkon, annak beláthatatlan következményei lehetnek. A sok veszélyes hulladék a bomláskor ugyanis bekerül a talajvízbe, onnan pedig a növényekbe. Nagyban már látjuk, hogy mi az következménye a rombolásnak, a tengerek szennyezettsége, az ózon állapota figyelmeztető lehetne. Ennek ellenére még mindig nem jutottunk el oda, hogy figyeljünk a környezet tisztaságára.

A Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület évente több alkalommal is szervez szemétszedési akciót. Bokorné Csonka Judit, az egyesület elnöke elmondta, sajnálatosnak tartja, hogy idén már nincs pénz a közutak takarítására, mert nagy gondot jelent az utak mentén kidobott hulladék. Az egyesület a városban próbálja tisztán tartani a közterületeket, legutóbb nemcsak háztartási hulladékokat találtak a zöld területen, hanem szőnyegek, műanyag palackok, s kerékpárgumik is kerültek elő a bokrok alól. A szemét annyira büdös volt, hogy a gumikesztyűn kívül szájmaszkot kellett viselni az aktivistáknak, ezeket az egyesület biztosította a résztvevőknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!