Segítség, pucér kép kering rólam a neten!

Zalaegerszeg - Ha túlságosan merész képeket töltünk fel magunkról a netre, ne csodálkozzunk, ha a fotó más portálon landol, vagy esetleg egy szoba faláról, plakátként kacsint vissza ránk...

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Gyakori jelenség, hogy tizenéves lányok félmeztelen fotóikkal szerepelnek a közösségi portálokon, amik aztán egy ismeretlen ismerős által könnyen rossz helyre kerülhetnek. Nem ártana elővigyázatosabbnak lenni - mutatott rá dr. Nagy Richárd, a Zala megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője.

- Az ilyen netes esetek egy fiatal életét jelentősen befolyásolhatják -  vázolta az osztályvezető.  -  Akár későbbi karrierjét is veszélyeztetheti, ha valakiről prostituált-hirdetés jelenik meg, vagy épp homoszexuálisként tüntetik fel az interneten.  Nem ritka, hogy az érintett későn kapcsol, amikor már szolgáltatásai után személyesen vagy telefonon is érdeklődnek.  A  múltkor egy édesanya járt nálunk, aki az utcán sétálva értesült arról, hogy tizenéves lányáról perverz állítások kerültek fel a netre.

Aki "rossz oldalon" találja magát, cselekedjen gyorsan: mentse a bizonyítékot, s meg se álljon vele a bíróságig vagy a rendőrségig - ZH illusztráció: Ohr Tibor

Az adott portál olvasója csak annyit látott, hogy a lány  - mintha csak pszichiátere előtt ülne  - vall arról, hogy idősödő partnere hogyan alázza őt meg szexuálisan. S mit tegyünk ilyen esetben? A rendőrség tanácsa, hogy először is mentsük a bizonyítékot, azaz az oldalakat, amin megsértettek, s ezzel menjünk a bíróságra vagy a rendőrségre.

- Másképp kell elbírálni azokat az ügyeket, amikben a neten önszántunkból közzétett adatok kerülnek illetéktelen kezekbe; és másképp azokat, amelyekben a rosszakaró végig önállóan tevékenykedik - magyarázta dr. Nagy Richárd. - Az előbbi esetben személyes adatokkal való visszaélésről nem beszélhetünk, csak rágalmazás miatt indíthat pert az illető a bíróságon. Hiszen ha egy közösségi portálon már feltüntettünk valamit, azt hivatalosan is megosztottuk a nyilvánossággal.

A rendőrség akkor indít eljárást, ha például egy otthoni felvételt tesznek fel a személy hozzájárulása nélkül az internetre. Tehát a legfontosabb szerintem, hogy a közösségi oldalakra felelőtlenül semmi olyat ne tegyünk fel, ami alkalmas arra, hogy más visszaéljen vele.

Ezek szinte mindig egy-egy szexuális szolgáltatásokat kínáló lapra kerülnek, ezért a rendőrség megkeresi az illetékes partnerkereső oldal üzemeltetőjét, s felszólítja őt a feltöltött hirdetés azonnali levételére. Valamint az internetszolgáltató cégtől kéri a feltöltésről készült logókat: IP-címet és az időpontokat benne.

- Az IP-címből keresünk vissza mindent - válaszolta érdeklődésünkre  Gál Zoltán, a Zelkanet informatikai csoportvezetője. - Ezeket Európában a RIPE osztja fel a szolgáltatók között, hasonlóan a telefonszámokhoz, minden internethez csatlakozó gép kap egy címet. Ebből a méretes adatbázisból keresi vissza a szolgáltató, hogy kinek a nevében mehetett vajon az adatbevitel. Az IP-címből természetesen az e-mail-forgalom is naplózott a szolgáltatóknál, igaz, a tartalmat nem őrizzük meg, de a kinek, mikor, honnét kötelezően megőrzendő adatok. Egy bűncselekmény felderítésénél ezeket is kikérheti a rendőrség.

S hogy mi áll ezeknek a bűnöknek a hátterében? A szakemberek azt mondják: korunk fiataljai közül nagyon sokan választják ezt a "megoldást" párkapcsolati kudarc lezárásának...

Ha valaki illetéktelenül személyes adatokat publikál a neten, két év szabadságvesztést kockáztat, de egész más a helyzet, ha az adatokat eredetileg mi magunk tettük fel. Ekkor rágalmazásról, nyilvánosság előtti becsületcsorbításról lehet szó, s ez esetben a vádat a sértettnek kell képviselnie. Ha azonban lelepleződött az illető, a házkutatás során természetesen a rendőrség lefoglalhatja a számítástechnikai eszközeit. Így olyan szoftver programok miatt is lebukhat, amelyeket egykor jogosulatlanul töltött fel.

 Forrás: Zalai Hírlap/  Kiss Gyöngyvér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!