Szombathelyi közgyűlés - Személyeskedő viták és politikai adok-kapok

Egészen estig ügyesen mellőzték a szombathelyi képviselők a város életében lényeges döntések meghozatalát. A csütörtöki közgyűlés nagy része napirend előtti fölszólalásokkal telt.

Simon Erzsébet

Reggel kilenctől a déli szünetig, és a háromkor kezdődött második felvonás jó részében is napirend előtti fölszólalásokkal telt a városi közgyűlésben, jóllehet kéttucat  köztük jelentős  ügy várt döntésre.

A megyei kórház stabilizációs intézkedési programjának tárgyalását le is vették a napirendről, a következő ülésen tárgyalják.

Több képviselő beszélt a közvilágítás  áldatlan  állapotáról, s hogy a városlakók erre vonatkozó bejelentései nem jutnak el a szolgáltatóhoz. Dr. Ipkovich György polgármester szerint valós a probléma, a megoldása érdekében készek akár jogszabály-módosításra is.

Gyebrovszki János  az egyre agresszívabb koldulókról tett említést, s olyan rendelet megalkotását sürgette, amely megtiltaná a frekventált közterületeken a kéregetést.

Dr. Kaczmarski János jegyző azt mondta, a városi rendőrkapitánnyal hónapok óta a jogszerű megoldás megtalálásán fáradoznak. Gyebrovszki képviselő más ügyek miatt is reflektorfénybe került: Molnár Miklós egy napirenden szereplő téma, a belváros funkcióbővítő megújítási projektje kapcsán azt tudakolta, ki javasolta konzorciumi társnak azt a civil egyesületet, amelynek több baloldali tagja is van.

A témára délután ismét visszatértek, s ekkor személyeskedésbe torkolló politikai adok-kapok kezdődött, amelynek nyomán Gyebrovszki János elhagyta az üléstermet. (Később visszatért.) Dr. Szabó Gábor,  mint a téma felelőse visszautasított mindenféle olyan felvetést, amely azt sugallta, hogy politikai beállítottság alapján választották volna ki a másfélmilliárdos projekt civil részvevőit.

Marton Zsolt a panelprogram kapcsán vetette fel: információi szerint az állam nem folyósítja a költségekből általa vállalt harmadrészt. Kérte a polgármestert, lobbizzon az ügyben.

Dr. Czeglédy Csaba alpolgármester a Magellán City Center  építési engedélyével összefüggésben azt mondta: 320 parkolóhelyet kellene építenie a beruházónak, ám 45-öt önkormányzati területen hozna létre. Ott, ahová parkolóházat tervezett a város. Kérte, vizsgálja meg a közgyűlés a szerződést.

Mások, köztük Horváth Csaba  a belvárosi parkolóhelyek hiányát vetették fel. Ennek kapcsán elhangzott, hogy az Éhen Gyula téri  leendő buszpályaudvar területének egy része parkolóként lesz használható az építkezésig.

Este hatkor a képviselők még mindig nem jutottak túl az első napirendi pont tárgyalásán, a város idei költségvetési rendeletének módosításán. Dr. Ipkovich György a vontatott menet miatt szánalmasnak nevezte a közgyűlést.

Elhallgattatott fölszólaló

A közgyűlés némi késéssel kezdődött  bizottsági ülés  miatt. Tetézte a csúszást egy érdeklődő, Lakos Dezső, aki  fölszólalási lehetőséget kért a polgármestertől. Dr. Ipkovich György ezt nem adta meg, ám ez nem akadályozta meg a férfit, hogy fennhangon ostorozza a városvezetést, s egy tisztviselő sokmilliós végkielégítése miatt háborogjon. Bár Marton Zsolt megszavaztatta volna a képviselőket, hogy kapjon-e szót Lakos Dezső, a polgármester, a jogaira hivatkozva, leintette. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!