Új tétel a gázszámlán - A tíz százalékos csökkentés ellenére többet fizetünk? (grafikával)

Szombathely - Új elem jelent meg gázszámláinkon 2009. július 1-től, az import korrekciós tényező (ik) emeli a gáz árát, miközben árcsökkenésről zeng hetek óta a média.

Merklin Tímea

Utánajártunk, hogyan is alakulnak a számláink a továbbiakban. Olvasónk nem tudta, hogy a júliusban bevezetett importkorrekciós tényező összege is csökkent október 1-től.

- Ha maradt volna az ik, a gáz ára nem csökkent, hanem nőtt volna - hívta fel a figyelmünket egy olvasónk. Valami miatt azonban az ik mértékét az eredetileg tervezettel szemben mégis váratlanul csökkentette a hatóság (17,5 forintköbméterről 3,3 forintköbméterre), így végső soron mégis csökkent október elsejétől a gáz ára  de korántsem olyan mértékben, vagyis nem tíz százalékkal, mint ahogy ígérték. 

 



Az első új, vagy már ik-t is tartalmazó számlához levelet is mellékelt a szolgáltató, amelyben megmagyarázza, mi is az importkorrekciós tényező: a földgáz árszabályozásban elismert és tényleges import költségeinek a negatív különbözetéből adódó bevételi hiánya, amelyet ezentúl a felhasználó felé tovább kell hárítani. Jogi magyarázat, törvényi háttér a 272009. (VI. 25.) KHEM rendelet a Magyar Energia Hivatal jóváhagyásával. Amint írják az első importkorrekciós tétellel már terhelt számlához mellékelt levélben, ez a tétel meg fog jelenni a számlákon  és íme már júliustól meg is jelent , alapja a kiszámlázott földgáz mennyisége lesz. A tétel a számlák végösszegében szerepelni fog, a fizetendő összeg ezzel növekszik. A gázszolgáltató, az importkorrekciós tényezőjogcímen az ügyfelektől beszedett összeget továbbadja a nagykereskedőnek. Vagyis megtudjuk: az importkorrekciós tényező összege nem a gázszolgáltatót illeti, hanem a nagykereskedőt.

Ez a fogyasztó szempontjából mindegy, mert őt az érinti majd a téli hideg hónapokban, miképpen rakódik rá eddigi számlájára ez a plusz. Hogyan terheli meg az importkorrekciós tényező a gázfogyasztás árát?

Olvasónk - aki mérnökember - kiszámolta a saját fogyasztására nézve, és a következőket tapasztalta. Az importkorrekciós tényezője 569 forint a júliusi számlában. A havi figyasztása 32 köbméter. Az 569-et elosztotta 32-vel, és kijött, hogy egy köbméter gázra 17,78 forint importkorrekciós tényező jut szerinte. Ez 1522 köbméter éves fogyasztás esetén 27 ezer 61 forint többletet jelent. Olvasónk számolás közben döbbenten tapasztalta: ha az éves fogyasztás 171 ezer forint értékű, az október 1-től bevezetendő 10 százalékos csökkentés 17 ezer 100 forint mínuszt jelent. Vagyis tényleges csökkenés nincs, van viszont tényleges növekedés: a kettő különbözete, ebben az esetben körülbelül tízezer forint.

Felháborodott olvasónk nehezményezi, hogy az importkorrekciós tényezőt két hónappal a gázár-csökkentés előtt vezették be. Méghozzá ravaszul, hogy a kisember észre se vegye, mert nyári számlájának tételét jelentősen nem változtatta meg, és talán nem is értette, mi ez az importkorrekciós tényező, ami végeredményben gázár emelkedést jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!