Új tétel a gázszámlán - A tíz százalékos csökkentés ellenére többet fizetünk? (grafikával)

Szombathely - Új elem jelent meg gázszámláinkon 2009. július 1-től, az import korrekciós tényező (ik) emeli a gáz árát, miközben árcsökkenésről zeng hetek óta a média.

Merklin Tímea

Utánajártunk, hogyan is alakulnak a számláink a továbbiakban. Olvasónk nem tudta, hogy a júliusban bevezetett importkorrekciós tényező összege is csökkent október 1-től.

- Ha maradt volna az ik, a gáz ára nem csökkent, hanem nőtt volna - hívta fel a figyelmünket egy olvasónk. Valami miatt azonban az ik mértékét az eredetileg tervezettel szemben mégis váratlanul csökkentette a hatóság (17,5 forintköbméterről 3,3 forintköbméterre), így végső soron mégis csökkent október elsejétől a gáz ára  de korántsem olyan mértékben, vagyis nem tíz százalékkal, mint ahogy ígérték. 

 Az első új, vagy már ik-t is tartalmazó számlához levelet is mellékelt a szolgáltató, amelyben megmagyarázza, mi is az importkorrekciós tényező: a földgáz árszabályozásban elismert és tényleges import költségeinek a negatív különbözetéből adódó bevételi hiánya, amelyet ezentúl a felhasználó felé tovább kell hárítani. Jogi magyarázat, törvényi háttér a 272009. (VI. 25.) KHEM rendelet a Magyar Energia Hivatal jóváhagyásával. Amint írják az első importkorrekciós tétellel már terhelt számlához mellékelt levélben, ez a tétel meg fog jelenni a számlákon  és íme már júliustól meg is jelent , alapja a kiszámlázott földgáz mennyisége lesz. A tétel a számlák végösszegében szerepelni fog, a fizetendő összeg ezzel növekszik. A gázszolgáltató, az importkorrekciós tényezőjogcímen az ügyfelektől beszedett összeget továbbadja a nagykereskedőnek. Vagyis megtudjuk: az importkorrekciós tényező összege nem a gázszolgáltatót illeti, hanem a nagykereskedőt.

Ez a fogyasztó szempontjából mindegy, mert őt az érinti majd a téli hideg hónapokban, miképpen rakódik rá eddigi számlájára ez a plusz. Hogyan terheli meg az importkorrekciós tényező a gázfogyasztás árát?

Olvasónk - aki mérnökember - kiszámolta a saját fogyasztására nézve, és a következőket tapasztalta. Az importkorrekciós tényezője 569 forint a júliusi számlában. A havi figyasztása 32 köbméter. Az 569-et elosztotta 32-vel, és kijött, hogy egy köbméter gázra 17,78 forint importkorrekciós tényező jut szerinte. Ez 1522 köbméter éves fogyasztás esetén 27 ezer 61 forint többletet jelent. Olvasónk számolás közben döbbenten tapasztalta: ha az éves fogyasztás 171 ezer forint értékű, az október 1-től bevezetendő 10 százalékos csökkentés 17 ezer 100 forint mínuszt jelent. Vagyis tényleges csökkenés nincs, van viszont tényleges növekedés: a kettő különbözete, ebben az esetben körülbelül tízezer forint.

Felháborodott olvasónk nehezményezi, hogy az importkorrekciós tényezőt két hónappal a gázár-csökkentés előtt vezették be. Méghozzá ravaszul, hogy a kisember észre se vegye, mert nyári számlájának tételét jelentősen nem változtatta meg, és talán nem is értette, mi ez az importkorrekciós tényező, ami végeredményben gázár emelkedést jelent.

Ezek is érdekelhetik