Vastaps az Isis Dance Openen (frissítve - videókkal, eredményekkel, képgalériával)

Több hazai páros is dobogóra állhatott a Lorigo TSE rendezte szombathelyi Isis Dance Open nemzetközi táncversenyen. A házigazdák fiataljai, Gombkötő Balázs és Seregélyi Petra az ifjúsági korosztály standard versenyében aranyérmet szereztek, s a felnőttek számára kiírt latin táncokban is a fináléba jutottak.

Simon Erzsébet

 

Tizenhat országból több mint másfélszáz páros nevezett az idén másodjára megrendezett Isis Dance Open – Nestlé Purina Kupa nemzetközi táncversenyre. A házigazda Lorigo TSE a társastáncok valamennyi kategóriájában minden korosztályt szívesen látott az Agora Művelődési és Sportház parkettjén. Szombaton és vasárnap is egymást váltották a basic versenyektől kezdve az IDSF open standard és latin korosztályos viadalai. A legnépesebb mezőny a nemzetközi open versenyeké volt: a standard és a latin táncok értő művelőit több körben is láthatta az idén nem túl nagy számban megjelent sportházi közönség. (Egy vélemény szerint a gazdasági válság a táncparkettre is begyűrűzött; nincs pénze az embereknek a nívós produkciókat megfizetni.)

Aki viszont megtehette, hogy legalább a szombat esti gálaműsort és a versenyek fináléját megtekintse, ismét kellemes élményekkel gazdagodott. Láthatott remekbeszabott, mi több, akrobatikus mozdulatokat, sármos fiúkat, csinos hölgyeket, gyönyörű fellépő ruhákat. Tán még most sem egyértelmű sokaknak, hogy a társastánc műfaját hova is sorolják: kultúra-e avagy sport? Nos, ha pusztán a fizikai teljesítményt nézzük, egyértelműen az utóbbi a válasz. Ám Szombathelyen mindenképpen kulturális esemény is. Ahhoz, hogy a vasi megyeszékhely a kultúra fővárosa lehetett az idén, nagyban hozzájárult az évtizedek alatt kivívott „tánc fővárosa” cím is. A polgármester, dr. Ipkovich György, aki a „szombat esti láz” résztvevőit köszöntötte a gálán, mindenesetre biztos ebben. És minden bizonnyal egyetért ezzel a nagyérdemű is.

Nézze meg összeállításunkat latin és standard táncokból! - videó: Garai Antal Atom

Az Isis Dance Open nemzetközi rendezvényén ezúttal is szurkolhattunk hazai párosoknak. A basic versenyek pontszerző megmérettetésén az ország számos pontjáról érkezett fiatalok mellett a két szombathelyi egyesület, a Lorigo TSE és a Savaria TSE duói is parkettre léptek.

Magasabb osztályban viszont mindössze a házigazdák két párosa mutatkozott be, nem is akárhogyan. Az ifjúsági open standard döntőjében Farkas Ádám és Polgár Dalma ezüstérmet szerzett, Gombkötő Balázs és Seregélyi Petra a dobogó legfelső fokát foglalhatta el. Utóbbiak - a Lorigo vezető párosa – utolsó éves ifjúságiként a felnőttek között is remekül helytálltak: az IDSF open latin népes nemzetközi mezőnyében a finálénak is résztvevői lehettek. Faludiné Lovas Henriette, a Lorigo TSE művészeti vezetője nem számított arra, hogy tanítványai továbblépnek a középdöntőből. A hatodik hely minden várakozást fölülmúlt, s mindenképpen biztatás a fiataloknak a következő világversenyekre. Ami nem volt kétséges ebben a mezőnyben, az a két olasz páros helyezése. Bár a nemzetközi pontozóbírói gárda – a szabályok értelmében -ezúttal is megtartotta magának a versenyzők által bemutatott egyes táncok értékelő pontszámait, a vérpezsdítő ritmusokra előadott mozdulatok sejttették a végeredményt. Az ítészek a legjobbnak látták a Gaetano Sentina- Eleonora Boccalari kettőst, az ezüstérem pedig a honfitársaiké, a Daniele Sargenti-Eleonora Comparini párosé lett. A dobogó harmadik fokára csúsztak a tavalyi verseny második helyezettjei, a szlovéniai Matej Kralj és Spela Kralj.

Nézze meg a szombathelyi Rhythm Squad csoport bemutatóját!

Arra, hogy a tánc valójában korhatár nélkül művelhető, jó példa a 35 éven felüliek viadala. A seniorok is bámulatos ügyességgel, könnyedén lejtettek a parketten. Itt is örülhettünk magyar eredménynek: ezüstéremmel jutalmazták a pontozók Kiss Mihályt és Bánkuti Ágnest.

Nézze meg az akrobatikus rock and roll-ról és az argentin tangóról készült felvételeinket!

A versenyszámok szüneteiben sem unatkozott a közönség: a tánc más műfajainak képviselőitől láthattunk világszínvonalú produkciókat. Kulik Johanna és Santiago Maciel argentin tangója vizuálisan és érzelmileg is magával ragadta a nézőt. Törökgyörgy Melinda és új partnere, a szlovén Andrej Skufca – korábbi társukkal mindketten voltak már a latin táncok világbajnokai – ízelítőt adott a kvalitásából.

Az Isis Dance Open versenyeinek végeredménye megtalálható a www.xek.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!