Visszahívták a Friss Élelmiszer Kft. tejtermékeit

A Friss Élelmiszer Kft. egy hatósági ellenőrzés miatt visszahívta az október 21-éig előállított és forgalomba került összes tejtermékét. Az üzem azonban működik.

Vas Népe

Visszahívták a celldömölki telephelyű Friss Élelmiszer Kft. október 21-ig előállított és kereskedelmi forgalomba került összes tejtermékét, mivel a termékek nem felelnek meg az előírt összetételnek - közölte az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalra hivatkozva csütörtökö az MTI.

A visszahívás oka, hogy a termékek nem felelnek meg a jogszabályokban és a Magyar Élelmiszerkönyvben rögzített megnevezésekhez - tej, tejföl, kefir, joghurt - kapcsolódó összetételnek, mivel azok növényi zsírt tartalmaznak a tejzsír helyett.

Hamisítás gyanúja miatt az ügyben már folyamatban van a hatósági eljárás - olvasható a közleményben.

- A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem a hatóság, hanem mi magunk hívtuk vissza az október 21-e előtt előállított termékeinket  - mondta el Zavracsányi Melinda, a celldömölki székhelyű Friss Élelmiszeripari Kft. egyik tulajdonosa. A hírek arról szóltak, hogy a cég október 21-e előtt készült  Kemenesi magas hőmérsékleten hő kezelt, homogénezett félzsíros és zsírszegény tejét, a Kemenesi és Őrségi 20 százalékos tejföleit, valamint a Kemenesi 3 százalékos kefirt és natúr joghurtot  vagyis a cég valamennyi termékét  visszahívták a kereskedelmi forgalomból. Ennek oka pedig az, hogy október 21-én 11 órakor a cég celldömölki és budapesti telephelyén megjelentek az élelmiszer-biztonsági hatóság szakemberei, és  egy bejelentés alapján  ellenőrzést kezdeményeztek. Celldömölkön másnap hajnali háromig vizsgálódtak: átnézték a számlákat, és mintát vettek a termékekből. A mintavétel eredményeire még néhány napot várni kell.


A hírekben az szerepelt, hogy a cég termékei tejzsír helyett növényi zsírt tartalmaznak.

- Csak a tejföllel volt probléma, és annak is megtaláltuk az okát  - mondta el a tulajdonos.-  Az üzemben  próbagyártás folyt: egy, a növényi zsírokat legálisan tartalmazó frissföl-szerű termék  előállításával kísérleteztek. Emberi mulasztás következményeként azonban a  tejfölbe is került ebből az  egészségre egyébként teljesen  ártalmatlan  növényi eredetű zsírból.

-  Elismerjük, hogy hibáztunk, és a bírságot megfizetjük. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a 80 főt foglalkoztató, napi 20 ezer liter, többségében vasi termelőktől származó tejet feldolgozó  üzem zavartalanul működik -  tette hozzá Zavracsányi Melinda, és megjegyezte, hogy nem ez volt az első eset,  hogy az amúgy is folyamatosan ellenőrzött üzemben a hatóság bejelentésre vizsgálódott, de eddig mindent rendben találtak. A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója, dr. Szabóné dr. Kakas Irén elmondta: a vizsgálat befejezéséig nem nyilatkozhatnak az ügyről.


Forrás: Vas Népe - Nagy Ildikó, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!