A hidegétel utalvány eltűnhet a palettáról

Jövőre megadóztatják a népszerű cafeteria juttatásokat, méghozzá annak egyes elemeit különböző mértékben. Vajon a munkáltatók hogyan döntenek, az adóteher ellenére is megéri-e még kínálni a cafeteria juttatásokat dolgozóiknak? Erről kérdeztünk munkáltatókat, illetve annak is utána jártunk, mit tervez az ország piacvezető utalványforgalmazója.

Tersztyánszky Krisztina

Az Epcos Elektronikai Alkatrész Kft-nek mintegy 1300 alkalmazottja van. A cég 2007-ben vezette be a cafeteria rendszert, egyértelműen azzal a  motivációs céllal, hogy a béren felül plusz lehetőséget nyújtson a dolgozóinak.

A munkavállalók örömmel fogadták a lehetőséget, hiszen ez a rendszer lehetőséget ad arra, hogy mindenki a saját egyéni igényei szerint válasszon a juttatásokból  számol be a tapasztalatokról Bánfiné Németh Krisztina, a cég cafeteria koordinátora. 

A munkavállalók minden  év elején nyilatkoztak arról, hogy az adómentes határig milyen juttatást milyen mértékben kívánnak igénybe venni. A legnépszerűbb eddig a hideg étkezési utalvány volt, de sokan választották a közeli hozzátartozó nevére is igényelhető csekély értékű  ajándék utalványt és az üdülési csekket.

Hasonlóan népszerű elemek az önkéntes nyugdíj- és egészségbiztosítási pénztárak, illetve az internet előfizetés térítése.

A cafeteria juttatások részleges megadóztatása hírére a munkáltatónak felül kellett vizsgálnia, hogy a rendszer az új jogszabályi feltételekkel egyáltalán fenn tudja-e tartani. Az érdekképviseleti szervekkel  folytak tárgyalások arról, hogy a cafeteria elemeket érintő adóterhek hogyan befolyásolják a rendszer további működtetését.

Ennek eredményeképpen az EPCOS Kft-nél az a megállapodás született a felek között, hogy  a 2010-es évtől a cafeteria rendszerben felhasználható keretösszeg továbbra is biztosított a munkavállalók számára. 

A munkáltató a juttatási csomagban, a nulla és huszonöt százalékos adóterhet viselő cafeteria elemeket az adható maximális összeg mértékében kínálja. A munkáltatóra és a munkavállalóra nézve is kedvezőbb ezen elemek megtartása a cafeteria rendszerben, mintha az összeg bérben kerülne kifizetésre.

Továbbá a munkavállaló nem esik el a korábbi lehetőségektől. Az bizonyára sokakat érzékenyen fog érinteni, hogy épp a legnépszerűbb  hideg étkezési és ajándék  utalványok a kormányzati döntésből adódó,  magas adóteher miatt kikerülnek a kínálatból.

Bízunk benne, hogy a megmaradt hét elem közül is tudnak majd választani a dolgozók  véli Bánfiné Németh Krisztina.  Reménykedünk abban, hogy tovább bővül a meleg étkezési utalvány elfogadó helyek választéka. Egyelőre csak annyi információt kaptunk, hogy az utalvány kiállítóknál már folynak a tárgyalások.

A Vasi Volán egyáltalán nem csatlakozott a cafeteria rendszerhez. A MÁV Zrt. viszont valamennyi vasutas munkavállalójának  bérsávtól függetlenül  egységes éves keretösszeget biztosít. A szabadon elkölthető keretösszeget minden év novemberében a Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülésén határozzák meg.

A Választható Béren Kívüli Javadalmazási Rendszer évi keretösszege 2006-ban bruttó 180 ezer, az idén pedig már bruttó 270 ezer forint volt. A keretösszegnek fedezetet kell nyújtania a munkavállaló által javadalmazásokra elköltött összegre, annak vállalati adó- és járulékterheire, valamint a szolgáltatói díjakra.

Csohány Domitilla, a kommunikációs igazgatóság munkatársa arról tájékoztatott, hogy a juttatások jövő évi rendszere még a bértárgyalások függvénye, de feltehetően ezentúl sem fognak megszűnni a juttatások.

A Markusovszky Kórház gazdasági vezetője, Csuka Lajosné arról számolt be, hogy a kórház dolgozói a pénzügyi kondíciók romlása miatt már ebben az évben is csak szűkített juttatást kaptak. Az év elején a munkavállalók három hónapig kaptak étkezési utalványt, és három alkalommal kis értékű ajándék utalványt. Azóta a fennmaradás érdekében minden plusz juttatást, így a cafeteriát is meg kellett vonni a dolgozóktól.

Megkérdeztük  a Sodexo Pass Hungaria Kft-nek, Magyarország piacvezető utalványforgalmazójának képviselőjét is, hogy ők látják-e már a változás jeleit, mit lehet prognosztizálni a jövő évre?

Sztankovits Mónika kommunikációs vezető elmondta, hogy az utóbbi hetekben, a törvény adta utolsó lehetőséget kihasználva  sok munkáltató él az adómentesen adható ajándék utalvány lehetőségével. Az elmúlt közel fél évben a kft.  hétezer ügyfelének  döntését, illetve elképzeléseit követte nyomon.

Ezek közül 1300 cég valódi cafeteria rendszerrel rendelkezik, azaz a dolgozók több juttatás közül is választhatnak. Felmérésük szerint  a cégek hatvanhat százaléka ugyanakkora költségkerettel jövőre is megtartja a rendszert, míg tizenhat százalékuk az erre szánt költségkeretet meg is növeli.

Mindössze a vizsgált cégek tizennyolc százalékánál tapasztalták azt, hogy a válság, illetve a cafeteria rendszer megadóztatása miatt alacsonyabb mértékű  juttatásban gondolkodik, vagy a válság hatására megszünteti a rendszert.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a közel száz százalékban megadóztatott, és ezért kihalásra ítélt hidegétel utalványt mennyiben pótolhatja a kedvezményes adózású melegétel utalvány? Sztankovits Mónika úgy véli, hogy a döntés nem rossz, hiszen vitathatatlanul a melegétel utalvány kapcsolódik leginkább a mindennapi élethez a kedvezményes elemek közül.

Folyamatosan azon dolgozunk  mondta, hogy utalványunkat a törvény adta lehetőségeknek megfelelően minél több helyen elfogadják, és így felhasználhatósága minél sokrétűbb és egyszerűbb legyen. Különösen fontos ez vidéken, ahol  a dolgozó  emberek kisebb figyelmet fordítanak a rendszeres, déli meleg étkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!