A temető csendje - Ezrek gyújtottak gyertyát, mécsest a sírkertekben

A hét végén ezrek keresték fel a sírkerteket. A temetőknél az egyenruhások hatékonyan tettek rendet. Vasárnap délután Szombathelyen a Jáki úti sírkert ravatalozójánál emlékműsorral adóztak az elhunytak emléke előtt.

Varga Nóra

Ezekben a napokban  elhunyt szeretteinkre emlékezünk, gyertyát gyújtunk, s koszorút helyezünk el hozzátartozóink sírjára. A szombathelyi, Jáki úti temetőbe a hét végén mintegy százezren látogattak ki.

Nagy tömeg gyűlt össze a Mindenki keresztjénél, ahol azok róhatják le kegyeletüket, akiknek hozzátartozói, szerettei jeltelen sírban, vagy távoli földben nyugszanak.  

A mai nap nem csak a családok életében jelentette az elhunytakról való megemlékezést. Ilyenkor hajtunk fejet a hősök, a sokakért áldozatot hozó halottak előtt is.

Délután Szombathely polgármestere, dr. Ipkovich György és a város alpolgármesterei megkoszorúzták a Jászai Mari utcai roma holocaust emlékművet, majd a Kálvária domb alatti első világháborús szoborkompozíciónál, valamint a Jáki úti temetőben a második világháborús emlékműnél és a Kürtös szobránál rótták le kegyeletüket.

A megemlékezés virágait helyezte el a delegáció a Szent Márton temetőben dr. Újvári Ede néhai polgármester, valamint a Jáki úti temetőben Éhen Gyula és Wagner András egykori polgármesterek sírjánál.

Sötétedéskor kezdődött a Jáki úti temető  ravatalozójánál az immár sok éve hagyományos halottak napi emlékműsor. A szombathelyi városháza versmondó stúdiója lírai költeményekkel adózott az elhunytak emléke előtt.

Az irodalmi művek elhangzása után a ravatalozó előtt a történelmi egyházak képviselői  mondtak imát az elhunytakért.  

Az ökumenikus áhítatot az emlékezők gyertyákkal a kezükben hallgatták, végül ezek az  apró mécsesek a ravatalozó lépcsőjére kerültek.

Nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a megye kisebb városiban és falvaiban is megemlékeztek az elhunytakról.  Nádasdon vasárnap délután két órakor adták át a felújított ravatalozót. Karvalics Zoltántól,  a település polgármesterétől megtudtuk, hogy pályázaton nyertek pénzt a beruházásra, az európai uniós előírásoknak megfelelő, új ravatalozó 8,5 millió forintból  készült el.

Az omladozó épület felújításához a lakosság pénzadományokkal és társadalmi munkával járult hozzá,  az önerőt a nádasdi önkormányzat állta, de segítséget nyújtott a megyei önkormányzat is a projekt megvalósulásához.

Szombaton délután négy órára a körmendi városi temetőben harangszentelőre várták az emlékezőket.  A lélekharang Körmend lakosságának az adományaiból készült el. Az ünnepségen Szabadi István református lelkész mondott köszöntőt, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották és felszentelték a lélekharangot. Ezt követően az emlékezők közösen elmondták a Miatyánkot, s közben megszólalt a lélekharang.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!