Botrányos Leader-pályázat! 50 milliót nyert az MSZP-székházba bejegyzett szervezet (frissítve)

Ötvenmilliót nyert a Leader-pályázatok egyikén egy olyan alapítvány, amelynek levelezési címe az MSZP szombathelyi székházában van. Szombaton az MSZP Vas Megyei Szervezete sajtóközleményt jutatott el szerkesztőségünkbe.

Vas Népe

A vidék fejlesztését uniós és hazai forrásból támogatja a Leader közhasznú egyesület.

Vasban több ilyen egyesület van, az egyik neve: Vasi Őrtorony Egyesület, ahol nemrégiben mintegy félmilliárd forintot osztottak szét a pályázók között.

Négy jogcímen lehetett pályázni: falumegújítás, vidéki örökség, turisztika, mikrovállalkozások. Az egyesület honlapján található eredménylistát alaposan áttanulmányozva különös nyertesekre bukkantunk.  

A győztesek között van például A Holnapért Alapítvány, amelynek levelezési címe az MSZP megyei székháza. Az alapítvány "Környezetvédelmi tábor a Rába-parton Zsennye" című pályázatára kapott 50 millió forintot.

Nagy Antal, aki az MSZP megyei alelnöke, a "Kvártély a Borostyánútnál" pályázatával nyert 41 millió forintot.

Feltűnő az is, hogy Nádasd és Táplánszentkereszt milyen sikeresen pályázott: a két településre csaknem 300 millió forint került.

Fidesz: MSZP-pénzzé válnak a Leader-források

Újabb bizonyítékok láttak napvilágot arról, hogy az MSZP gátlástalanul lenyúlja a közpénzt. A választások közeledtével - rettegve hatalma elvesztésétől - ezt egyre nyíltabban és pofátalanabbul teszi.

A hétvégi lebukás mintegy 100 millió forint - ennyit "nyert" az ilyen ügyekről elhíresült Leader-pályázatokon az MSZP Vas megyei alelnöke, illetve az az alapítvány, melynek levelezési címe az MSZP szombathely székháza. Az MSZP már a látszatra sem ügyel, lehet az állami, önkormányzati vagy uniós forrás: mindegy az MSZP-nek – elteszi.

Font Sándor (Fidesz) - országgyűlési képviselő

OLDALTÖRÉS: MSZP Vas Megyei Szervezetének sajtóközleménye

 

 

 

MSZP Vas Megyei Szervezetének sajtóközleménye

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely uniós pályázati forrásaira az FVM Irányító Hatósága írt ki pályázatot  falumegújítás, vidéki örökség, vállalkozásfejlesztés és turisztika jogcímre. Az egész országot lefedő Leader Egyesületek közül 5 működik Vas megyében.

Az egyesületek által befogadott pályázatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellenőrizte és pontozta. A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület – melynek Felügyelő Bizottsági elnöke Csák Tamás körmendi FIDESZ-es képviselő - a szombathelyi és a körmendi kistérséget valamint néhány őrségi települést magába foglaló működési területén a felhasználható pályázati forrás 6.879.227 euro, azaz  1.834.689.841 Ft. Az első körben a döntés után a pályázók által lehívható támogatási összeg 991.142.297 Ft  volt.

A támogatások megállapításánál a politikai hovatartozás keresése értelmezhetetlen. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program a vidéken élőkkel a vidéken élőkről szól, s a döntéseket is az ő közösségük hozza meg. Minden képviselőnek vagy polgármesternek - legyen bármely párt tagja vagy szimpatizánsa - kötelessége, hogy az adott településekért tegyen értékteremtő pályázatokon való indulással, beruházások eszközlésével.

Éppen ezért nem tartjuk elítélendőnek, hogy a 43 támogatott között van például ifj. Perl János is, aki 2006-ban Dr. Hende Csaba FIDESZ-es országgyűlési képviselő támogatásával lett Táplánszentkereszt polgármestere, majd a szombathelyi kistérségi társulás elnöke valamint a LEADER közösség elnökségi tagja. Ő egyéni vállalkozóként 22.600.000 Ft-ot nyert el. Mint ahogy örülünk annak is, hogy a Táplánszentkereszti Polgárőr Egyesület 45.000.000 Ft-ot kapott könyvtár felújitására és parképítésre, a táplánszentkereszti plébánia pedig 20.600.000 Ft-ért újíthatja fel templomát, ezenkívül további helyi bejegyzésű cégek közel 100.000.000Ft-tal gyarapíthatják vagyonukat a faluban, remélhetőleg munkahelyeket is teremtve.

Az egyházak közel 100.000.000 Ft-os támogatása mellett dr. Puskás Tivadar FIDESZ-es országgyűlési képviselő érdekeltségi körébe tartozó pinkamindszenti pályázatok - a  Vas Megyei Horgász Szövetség és a helyi Tűzoltó Egyesület pályázatai - több mint 20.000.000 Ft-os támogatáshoz jutottak.

Nagy Antal, az MSZP vas megyei alelnöke egyéni vállalkozóként és turisztikai menedzserként 28.000.000 Ft önerő biztosításával és 5 év működtetési kötelezettséggel hívhatja le majd a megítélt támogatási összeget a beruházás megvalósulását követően, amelyet a szigorú ellenőrzésű utófinanszírozásig saját kockázatára és költségére teljes vagyoni felelősség mellett valósíthat meg.

A Holnapért Alapítvány egy, a Zsennyei Önkormányzat tulajdonában lévő – tehát nem saját tulajdonú - ingatlant kíván a megnyert összegből felújítani, mely a felújítás után környezeti nevelés céljára és fogyatékos gyerekek táboroztatására lesz majd használható.

A FIDESZ mint párt saját képviselőre és szimpatizánsaira sincs tekintettel, nem érti a vidéken élők tényleges helyzetét, felzárkózási lehetőségeit, vagy nem érdeklik ezek és csak az öncélú politikai rombolás vezérli. Ha nem így lenne, nem hozna lehetetlen helyzetbe 43 értéket teremtő pályázót, pusztán azért, mert közülük nem többet, mint kettőt a baloldalhoz próbál kapcsolni.

Mi eddig sem különböztettük meg és ezután sem fogjuk a vidéken élő embereket és ott működő egyesületeket és társadalmi szervezeteket politikai alapon megkülönböztetni, mindenkinek segíteni próbálunk, aki ezt kéri.

 

OLDALTÖRÉS: Ifj. Perl János, Táplánszentkereszt polgármesterének nyilatkozata

 

 

 

Nem örülök annak, hogy Táplánszentkereszt nevét egy állítólagos botrányról szóló cikkben, MSZP-s alapítvánnyal és alelnökkel említik egyszerre. Régen is ügyeltem rá és most is figyelek arra, hogy ne kötelezzem el magam egyik irányba sem. Ennek ellenére úgy tűnik, mintha rossz társaságba keveredtem volna.

Ha már így történt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a klasszikus Leader pályázatokat nov. 16-ig lehetett leadni. Ezek feldolgozása még el sem kezdődött ezért eléggé nagy tájékozatlanságról ad számot az, aki botrányos leader pályázatról beszél.

Lehet jobb lenne ha meg se szólalnék. Hiszen én is adtam be pályázatot az UMVP III. tengelyén belül a malomépület felújítására. Nyertem is, tehát érintett vagyok.

Nem is beszélve arról, hogy mindent elkövettem azért, hogy a helyi illetve itt letelepedni akaró vállalkozók, civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, egyházközség pályázzanak. Ragadják meg ezt az alkalmat. Tudom, hogy ezután soha nem lesz többet ilyen nagy lehetőség a tervek megvalósítására, a falu fejlesztésére.

Sokan csak legyintgettek, nevettek: úgysem lesz ebből semmi! Esetleg csak az utolsó utáni percben tértek észhez, amikor már késő volt. Érdemes lenne megnézni, hogy az Őrtoronyhoz tartozó több mint 80 település közül hányan egyáltalán nem pályáztak. Vagy ha mégis egy helyről mennyi pályázatot adtak be.

Mi már 2008 tavaszán kész tervekkel vártuk a kiírást. Egyetlen település sem adott be annyi pályázatot a Vasi Őrtorony Egyesülethez a III. tengelybe mint a táplánszentkeresztiek. Szám szerint tízet!

Széll kastély felújítás

Szécsen park I, kultúrházfelújítás,

Szécsen park II., könyvtár felújítás, játszótér

Volt Tangazdaság telepén irodaház kialakítás

Volt Tangazdaság telephelyén műhely, raktár

Volt orvosi lakás helyén idősek nappali foglalkoztató kialakítás

Szentkereszti templom felújítás

1500 adagos főzőkonyha építés

Perl malom külső felújítása, gépbeszerzés

 Ezek közül a műhely-raktár, a nappali foglalkoztató és a Szécsen park II nem nyert. A többi viszont legnagyobb örömömre nyertes lett. Egész jó arány nem igaz? Ha egy vagy kettő pályázat ment volna be akkor biztos nem kerültünk volna ilyen környezetben a címlapra. Az nincs sehol lekorlátozva, hogy egy településről mennyi pályázat érkezhet! Az miért baj, ha valaki tenni akar , előre akarja vinni a települését? S emellett vállalja a pályázatírással és majdani megvalósítással illetve elszámolással kapcsolatos több tucatnyi munkaórát! Az ezzel kapcsolatos munkát biztos nem fogja majd senki sem irigyelni.

 Az tény, hogy nem botrányos körülmények között születtek a támogatási határozatok. A teljesen független és számomra is megközelíthetetlen és ismeretlen MVH-ban dolgozó pályázatbírálók az előre mindenki által ismert és közzétett pontozási tábla alapján annyi pontot adtak mindenkinek, amennyit kaphatott. Mi annyit kaptunk, hogy 6 esetben elég volt a sikerhez. Az egyesület elnöksége az MVH-ban felállított pontozási rangsoron nem változtathatott és nem is változtatott. Csak annyit tett, hogy meghatározta azt a keretösszeget, amit az első fordulóban el kívánt osztani a pályázók között.

 Nagyon sajnálom, hogy a körülmények ismerete nélkül valaki(k) rossz színben tüntetik fel a településemet és ezáltal engem is. Rossz érzés átélni, hogy most is fontosabb dolog egy újságnak a botrányszagot terjeszteni és nem egy esetleges sikertörténetről – legyen az akár bármelyik vasi település vagy éppen Táplánszentkereszt - tudósítani. De ez már olyan politikai ügy, melytől távol kívánom tartani magam.

ifj. Perl János, Táplánszenkereszt polgármestere

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!