Demján szerint még tíz évig mi leszünk az EU leggyengébb láncszeme

A munka a társadalom, a gazdaság alapja, s mert a magyarok nem tisztelik a munkát, bajban van hazánk, erről beszélt Demján Sándor nagyvállalkozó szombaton Répcelakon, egy a szövetkezeti szektor lehetőségeit taglaló konferencián,

Simon Erzsébet

Sikeresnek bizonyult az az 1997-ben életre hívott polgármesteri elképzelés, amely azt fogalmazta meg, hogy évenkénti konferencián mutassák be a település történetének egy-egy szeletét. Dr. Németh Kálmán invitálására az idén tizenegyedszerre találkoztak a helyiek és vendégeik, hogy ezúttal a szövetkezeti szektort vegyék górcső alá. A kereskedelem és a pénzügyek szerepeltek terítéken, egészen pontosan a répcelaki áfész és a takarékszövetkezet múltját, jelenét és jövőjét ismerhette meg a művelődési ház nagyszámú hallgatósága szombaton.

A gazdasági egységek korábbi és jelenlegi vezetői, tagjai számoltak be a kisváros életében fontos szerepet betöltő cégek működéséről. Meghívottként dr. Zs. Szőke Zoltán ÁFEOSZ-elnök egyebek között a szövetkezeti szektor alapjainak lerakásáról, fejlődéséről beszélt, bemutatta a Coop-lánc országos hálózatát, illetve  versenyképességének helyi specialitásait.

Demján Sándor a takarékszövetkezetek mai helyzetével foglalkozott, s a pénzügyi szektort vizsgálgatva arról is értekezett, szerinte miért van bajban Magyarország. A nagyvállalkozó  -  az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke, s aki egy statisztika szerint hazánk leggazdagabb embere - szerint a társadalom, a gazdaság alapja a munka, s mert ennek Magyarországon nincs becsülete, bajban is van hazánk.

A nehézségek pedig abból adódnak, hogy nálunk a társadalom foglalkoztatási szerkezete eltorzult, a tényleges fizikai munkát végzők száma nem éri az 500 ezer főt. Ennyien pedig nem tudják eltartani ezt az országot.  

Kiutat a szövetkezeti rendszer jelenthet, bár úgy látja, még legalább tíz évig Magyarország lesz az Európai Unió leggyengébb láncszeme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!