Dober dan! - Jó napot kívánok!

Kiemelt politikai és kulturális jelentőséget tulajdonítanak Szlovéniában e napokban ama ténynek, hogy 50 esztendős a kéttanyelvű, vagyis a szlovén-magyar oktatás.

Kozma Gábor

Mozgalmasra sikeredett a múlt pénteki ünnep a Muravidék központjában, Lendván. Az impozáns Kultúra Házában százak gyülekeztek. Ott voltak Göntérháza, Dobronak,  Pártosfalva, Lendva iskoláinak vezetői is. Őket  Kiss János, az Apáczai Kiadó vasi szakreferense köszöntötte. 

Hosszú  évek óta jelen vagyunk tankönyveinkkel a Muravidéken, és ez számunkra nem üzlet, hanem erkölcsi feladat. Csaknem  ezer tankönnyvvel segítjük a kétnyelvű oktatást az általános iskolákban  mondta el a szakember.

Aki a celldömölki központú kiadó nevében elismerő okleveleket adott át  az igazgatóknak. Nevükben szólva Jozefa Herman, Kovac Katarina és  Sabo Tatjana hangsúlyozta: a kéttannyelvűség az anyanyelv megőrzését segítette, de csak akkor lehet eredményes, ha a családban is használják.

Fényes bizonyítéka volt az intézményekbeli, magas színvonalú szakmai munkának a bemutatott program. Óvodások, kisiskolások adtak műsort megkettőzve, azaz két nyelven. A kívülálló is érzékelhette, hogy mekkora  energia,  elszánt munka  feszül  ezen oktatási módszerben, gyakorlatban. Erről is szólt a jubileumi eseményt megtisztelő szlovén államelnök, dr. Danilo Türk.

Immár fél évszázados múltra tekint vissza a mura-vidéki kétnyelvű oktatás. Azóta  is a magyar és a szlovén,  tudásra vágyó tanulók együtt koptatják  az  iskolapadokat. A kétnyelvű oktatás a magyar és a szlovén nemzet  példaértékű együttélését szolgálja, ugyanakkor lehetővé teszi  hagyományaink és kultúránk megőrzését  hangsúlyozta beszédében a Szlovén Köztársaság elnöke, aki interjút adott lapunknak, ezt később közöljük.

A jubileumra várták dr. Sólyom Lászlót, a Magyar Köztársaság elnökét is, de ő fontos diplomáciai elfoglaltságára hivatkozva nem volt jelen. Ellenben szokatlanul hosszú, elemző igényű levelet írt, amit felolvastak. Ebben a többi között az áll, hogy a nyilvánvaló eredmények mellett a kéttannyelvűség  kérdéseket is felvet. Az lenne  kivánatos, hogy a szlovént jól beszélő tanuló a magyart dominánsként élje meg...  De ha egyiket sem tudja jól, akkor a modellt kell vizsgálni, üzente Sólyom László.

Az ünnepségen a szlovén elnök  könyvkiállítást nyitott, külön is elismerően szólva  a magyar tankönyvkiadó bemutatott anyagáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!