Elhallgatott két rádió - éjfélkor útnak indult a Class, és a Neo (frissítve)

Kevéssel éjfél előtt elbúcsúzott hallgatóitól 12 év után a két eddigi országos kereskedelmi rádió, a Sláger és a Danubius, pár másodperccel éjfél után pedig az általuk addig használt frekvenciákat elnyerő NeoFM és Class FM kezdett műsort sugározni.

MTI

A leálló rádiók elköszönéssel és a régi emlékek felelevenítésével töltötték az utolsó órákat; a Slágeren egész nap kívánságműsor szólt, az utolsó négy órában pedig a munkatársak kérhettek dalt. Az MTI tudósítója a székház előtt éjjel 11 óra körül alig húsz virrasztó rajongót látott.

Heal Edina vezérigazgató az "utolsó szó jogán" mondott beszédében a rádió megszűnésével kapcsolatban feltette a kérdést: "(...) hogy ennek miért kellett így történnie, érthetetlen, elfogadhatatlan, szomorú". Hozzátette, hogy bíznak a közvélemény erejében és a független magyar bíróságban. Mint mondta, nem akarják kivárni, amíg a végső döntés megszületik, ezért a hallgatóságukat arra kérte: "tartsatok ki, hamarosan visszajövünk, lehet, hogy már a napokban".

Hallgassa meg a Sláger Rádió búcsúszó perceit!

 Legalább kétezren búcsúztatták a Danubiust a rádió székházánál; itt az utolsó óra a személyes megszólalásoké volt, a lekapcsolás után pedig együtt énekelték el a stáb tagjai és a rajongók a Locomotiv GT "Szól a rádió" című számát.

Hallgassa meg, a Danubius Rádió utolsó perceit!

A Himnusz és a beköszöntő után LGT-vel indított a következő hét évre a Sláger frekvenciáját elnyert NeoFM: ők a "Neked írom a dalt"-tal debütáltak; Hegyi György a Neo-főszerkesztője az MTI-nek a startot követően elmondta, hogy a rádió a kezdetekben 8.500 darabos zenei adatbázisból válogat, amit később 10 ezerre fognak bővíteni.

Folyamatosan mérik majd a játszott zenék ismertségét, népszerűségét, ehhez igazítják majd a kínálatot; "nem csak kiszolgálni, formálni is szeretnénk a közízlést. Erre egy országos frekvencia képes, ez felelősség és lehetőség is, élni szeretnénk ezzel" - mondta.

Szignállal, majd egy 1930-as sikerrel - Szedő Miklós 1930-as, "Halló, halló itt rádió" című slágerével - kezdte meg koncessziós időszakát a Class FM. A csatorna hajnali egykor már híreket fog sugározni, csütörtökön hat órakor pedig a korábban a Danubius rádiónál dolgozó Szani Roland és Argyelán Krisztina vezetésével megkezdi reggeli műsorát.

Az új csatornának otthont adó Üllői úti épület földszinti folyosóját még belengi a festékszag és egy létra is a fal mellett árválkodik: a stúdiók már készen vannak, de szerdára az irodák többségét még nem fejezték be. A nagyjából ötvenfős stábból csak alig több mint tucatnyian voltak ott az induláskor.

Egyelőre nemigen tudni, kik lesznek majd a Class FM reggeli műsorának állandó műsorvezetői. Pakots Zsolt vezérigazgató sejtelmesen annyit mondott az MTI-nek, hogy nem akarják lelőni a várható meglepetéseket, szépen lassan akarják megszerettetni magukat a hallgatókkal.

 

OLDALTÖRÉS: Egészség legyen meg frekvencia, volt a sláger (Kozma Gábor)

 

 

 

Éjfélkor lehúzták a potmétereket és ezzel befejezte pályafutását a Sláger és a Danubius Rádió. Öt percen át riasztó csend ülte meg az étert Szombathely Sajtótörténelmi pillanat: összesen több mint 3 évtizednyi működés után megszűnt két országos rádió, a Sláger és a Danubius. A Sláger utolsó négy órája valóságos dráma volt. Este nyolckor indult be a búcsúzkodás, sokan sírtak, több mikrofont kikapcsoltak. A Sláger rádió 12 éven át, a Danubius  23 esztendeig szórakoztatott. Idén az ORTT pályázatán nem nyert a két, országos frekvencián sugárzó adó, így egy ideje barátkozniuk kellett a  gondolattal: november 18-ika a vég napja.

A Sláger az idősebb korosztályra specializálódott, az elmúlt évtizedek nótáit sugározta. A Danubius modernizált, új zenéket is behozott. A sikert a reggeli műsorok jelentették. A Slágeren a Bumeráng, a Danubiuson pedig a Pirítós. Összeszokott csapatok alakultak ki. Ám az utolsó nap eseményei azt igazolták, hogy még egy viszonylag erős közösség is órák alatt demoralizálódik, elemeire hullhat, ha működése céltalanná válik.

Az utolsó nap úgy indult, mintha még lehetne csoda. A Sláger előtt ülve az volt az érzés, hogy lehetetlen az átmenet nélküli búcsú. A bumerángosok beígérték és művelték a pálinkázást, de kordában tartották érzelmeiket. Lényegében sima  adás volt este nyolcig. Ekkor viszont valóságos dráma vette kezdetét. Bochkor Gábor megjegyezte, Nekünk dudál a város. Majd bekapcsolták az összes mikrofont, és a stúdióba áramlottak az alkalmazottak. Riporter, szerkesztő, technikus, marketinges, takarítónő, sofőr, műsorvezető, hírolvasó, szlogenes. Fogy az időnk, gyerekek, mindenki kérjen egy utolsó  számot... És mondjon egy történetet, kérlelte a kényszervidám, zajos társaságot Vas Maya műsorvezető, tartással a hangjában. Üvegcsörömpölés, Hú, ez aztán a pálinka..., majd: Üdvözöljük a hírigazgatót... Cinikusnak tűnő, de lehet, csak keserű női hang: Köcsög. Kis kínosság, újabb csörömp, majd a félelelem, a kiszolgáltattottság torzba fordult kacajai. Mintha vad szellem járta volna át a stúdiót... Keményedett a hangnem, ezért néha  idő előtt lekeverték a mondandót. De azért behallatszott egy vita-töredék: Könnyen dumálsz, neked már van munkád. Aztán Boros Lajos harsogta túl a kakofóniát: Gyerekek, várunk a nagy bejelentésre, biztos, hogy holnap is leszünk! Ováció, újult bizakodás üli meg nagyhirtelen a rádiósok szerint is legösszetartóbb magyar médiás csapatot. Este tízig sorakoznak az élmények, jönnek a dalok, érkezik Kautzky Armand: egetverő éljenzés fogadja. Dőlnek az sms-ek, a rádiós székház előtt kocsik dudálnak, többen gyertyákat gyújtanak. Még kicsúszik egy megjegyzés az ORTT női karára, (egy női tagja van), erre kikapcsolnak több mikrofont. A repülés nálunk  életforma!, zúgja Boros, a keserű nevetés már beletörődést sejtet. Tényleg vége? kérdezgetik a rádiósok, majd éjfél előtt egy perccel a főnöknő, Heal Edina szól a hallgatókhoz. Rövid, kopogós, tényszerű beszéd, alig két perces. Isten velük, búcsúzik, és lehúzzák a potmétereket. Katt.

Mélységes csend üli meg az étert. Ijesztő, sercegő, várakozó  csend.

Öt perc múltán felcsendül a Himnusz, férfihang közli: Önök most a Neo FM-et hallják. Az új adó híres LGT-slágerrel nyit, Neked írom e dalt Neked énekelek... Másnap a kocsiban bekapcsolom a rádiót; Danubius, áll a kijelzőn, majd Class FM. A memória villanásnyira még őrizte a búcsúzót. Orosz Péter Az utolsó Sláger... Éjfélkor örökre lekapcsolták a  mikrofonokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!