Jobbik: Morvai Krisztinát várták, Varga Géza érkezett

Az utolsó pillanatban, családi ok miatt lemondta Morvai Krisztina, a Jobbik prominens vezetője az őriszentpéteri művelődési házba szombaton délután három órára meghirdetett fórumát. A beugró Varga Géza, a Jobbik agrárkabinetjének programfelelőse volt, aki lapunknak elmondta, hogy gyermekkorát Vas megyében, Sárváron töltötte.

Angyal László

A Vas Népe úgy tudja, hogy Morvai Krisztina azért döntött úgy, hogy ezen a szombat délutánon otthon, gyermeke mellett marad, mert egyik lánya tüdőgyulladást kapott. A Jobbik szombati őriszentpéteri fórumán ezért Varga Géza, a párt agrárkabinetjének programfelelőse, Morvai Krisztina agrárügyekben illetékes tanácsadója tartott előadást. 

Varga Géza a fórum előtt a Vas Népének elmondta: gyermekkorát Sárváron töltötte, ezért nem idegen terep számára Vas megye. Megtudtuk, hogy a Jobbik január 16-án mutatja be füzet formájában a párt agrárprogramját, melynek kidolgozásáért Varga Géza a felelős.

A szakember szerint az elmúlt húsz év bebizonyította: a mezőgazdaság támogatása nem oldja meg a vidék gondjait, ezért nevezték el vidékmentő és agrárprogramnak a Jobbiknak ebben tárgyban született dokumentumát.

Varga Géza szerint az exportorientált ipari jellegű magyar mezőgazdaság teljes reformja szükséges. „A falu a magyar mezőgazdaság alapegysége. A háztáji gazdaságok, az őstermelők, a kistermelők adják ehhez az alapot, őket kell segíteni. Például az Európai Unióban nem ismeretlen, úgynevezett helyi pénzhelyettesítő eszköz bevezetésével. Ezt az önkormányzat bocsátja ki, pénzkiváltó eszköz, és a helyi kistermelők, kereskedők vehetik igénybe. Éppen ez a tranzakció lényege: a helyi termék, erőforrás, szolgáltatás ellenértéke helyben maradjon, ott lehessen elkölteni.”


Varga Géza az első Magyar Organikus Mezőgazdasági Szövetkezet alapítója és elnöke. A szövetkezet a rendszerváltás után alakult, mert a nagyon kicsi gazdálkodóknak esélyük nem volt akkoriban. Az új típusú, a szabad akaraton alapuló szövetkezet 300 hektáron, a vegyszerek teljes kizárásával gazdálkodik. A szövetkezeten belül a tejtermeléssel foglalkozik Varga Géza, aki szakértőként tagja volt a Családi Gazdálkodók Európai Szövetségek igazgatóságának. Mindez még a kilencvenes években volt, amikor ebben minőségben jelentős uniós agrár szakismeretre tett szert, és került szakmai kapcsolatba Morvai Krisztinával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!