Kevés a kosztpénz - Ötszázötven forint nem elég a kórházi ételre

Még 2007-ben hoztak rendeletet a kórházi étkezés modernizálásáról. 550 forintban határozták meg a napi fejadagot, azóta az élelmiszerárak 10-12 százalékkal emelkedtek.

Bajdó Bettina

Nemrég összehívták  a kórházak vezetőit, hogy a figyelmükbe ajánljanak egy ételszállító céget, mely két intézmény napi ellátásáról gondoskodik. A hűtött és vákuumcsomagolt ételeikkel még negyven kórházat el tudnának  látni.

A készételek beszerzése megkímélné a kórházakat a konyhák drága felújításától is, hiszen a  menüt csak melegíteni és tálalni kellene. Ez a megoldás kevesebb teret adna a visszaéléseknek is, mert az étel adagonként pontosan nyilvántartható.  Hangsúlyozták, hogy nem ők, hanem a kórházak dönthetnek majd arról, hogy rendelnek-e ételt Sármellékről.

Csuka Lajosné, a Markusovszky kórház gazdasági igazgatója még nem hallott a sármelléki ételrendelés lehetőségéről. Azt elmondta, hogy pár évvel ezelőtt a volt egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes új jogszabályt vezetett be a kórházi menüvel kapcsolatban.

Az új rendelkezés megszületéséig az étkezési normatíva 350 forint volt  tette hozzá a gazdasági igazgató, 2007 decemberében ezt 550 forintra emelték. 

- Mi azóta ehhez tartjuk magunkat. A rendelet szerint napi háromszori főétkezést, az ebédnél pedig két   egy normál és egy könnyű-vegyes  menü között választhatnak a betegek. Kötelező naponta legalább egyszer friss gyümölcsöt vagy zöldséget adni, és bevezettük a kiegészítő jellegű kisétkeztetést, például müzliszeletet kínálunk a betegeknek két étkezés között - emelte ki.


A kórházban az Eurest Kft. felel az étkeztetésért, Falusiné Kiss Marian szombathelyi egységvezető szerint nagyon nehéz a mai világban 550 forintból kihozni a napi fejadagot. Sőt, szinte lehetetlen feladat. 

A rendelet megszületése óta 10-12 százalékkal emelkedtek az élelmiszer-alapanyagok árai  hangsúlyozta a vezető.  Napi szinten tárgyalunk  a beszállítóinkkal, eddig mindig meg tudtunk egyezni az árakról. Ebből az összegből nagyon nehéz garantálni  a napi három étkezést a gyümölcsökkel, müzliszelettel együtt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!