Kifizetetlen számlákkal zárják az évet a vasi kórházak

Megkapták a minisztériumtól az ígért plusz pénzt a Vas megyei kórházak. Az összeg annyira alacsony, hogy még a tűzoltásra sem elég.

Bajdó Bettina

Az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek még szeptember elején kongatták meg a vészharangot, szerintük ugyanis, ha marad az egészségügyben a finanszírozási rendszer, akkor év végére csődbe mennek a hazai kórházak.

Akkor a kórházi vezetők és dolgozók több demonstrációt hirdettek. Első lépésként kitűzték a remény zöld színű szalagját a ruháikra, s kitették a zöld zászlót az intézményekre. Készek voltak arra, ha nem kapnak támogatást, akkor éhségsztrájkba is kezdenek.

A vezetők szerint 25 milliárd forintra lett volna szükség a talpon maradáshoz, ennyit azonban a szakminisztérium nem tudott felajánlani. Októberben egyezett meg a minisztérium a szakmai szervezetekkel, hogy három lépcsőben plusz támogatást kapnak az intézmények.

A megállapodás szerint októberben 4,5 milliárdot, az év végéig egy ennél nagyobb összeget, jövő januárban pedig 30-40 milliárd forinttal többet kapnak az intézmények. Novembertől az egészségügyi tárca visszatért a finanszírozásban a teljesítményvolumen-korlátozáshoz, de a fixen finanszírozott teljesítményvolumenbe esőhöz képest, ezentúl már csak 10 százalékon finanszírozzák a fölötte lévő többletteljesítményt.

Az ígért pénz első fele már megérkezett a kórházak számláira. Vas megyében a sárvári kórház 1,2, a celldömölki 4,5, a körmendi 5,4, míg a Markusovszky Kórház 87 millió forintot kapott.

Csuka Lajosné, a Markusovszky kórház gazdasági igazgatója elmondta, hogy október 22-én érkezett meg a 87 millió forint a számlára.

- Az összeg egy részéből a számlatartozásaink egy részét kifizettük, a másik felét pedig a hónapok óta nem működő műszereink javítására fordítottuk - sorolta az igazgató.  - A plusz támogatás következő részét decemberre várjuk, akkor talán valamivel többet kapunk, százmillió forintra számítunk. Ezt az összeget is azonnal a ki nem fizetett számláinkra fordítjuk  - emelte ki a gazdasági igazgató.

Hozzátette: április és október között  410 millióval kevesebb támogatást kaptak, mint az elmúlt évben, a minisztérium most ezt próbálja ellensúlyozni a 180 millióval. Ez azonban kevés, hiszen a hiány felét sem teszi ki.

Csuka Lajosné szerint a hiányzó milliók óriási gondot jelentenek, hiszen a betegforgalom nem változik, a finanszírozás viszont csökken. A létszámleépítés és spórolás már nem jelent megoldást a problémákra. Az igazgató szerint óvatos becslés szerint is 500 millió forintos hiánnyal számolnak év végén. (Tavaly hiány nélkül zárták az évet, nem volt fizetési hátralékuk és a dolgozók is kaptak plusz juttatást. ) 

- A körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László kórházba is megérkezett a támogatás - tudtuk meg Ihász Szilárd gazdasági igazgatótól. Hozzátette: 5,4 millió forintot kaptak még október végén a minisztériumtól, az összegből a lejárt határidejű, ki nem fizetett számlákat egyenlítik ki. Hangsúlyozta, hogy az összeg nem túl sok, de minden plusz pénznek örülnek ebben a nehéz helyzetben a kórházban. Decemberben várhatóan újabb átutalás érkezik a kórházhoz, akkor 5,9 millió forintra számítanak. 

A Kórházszövetség nemrég felmérést készített: 27 kórház adatai alapján kiderült, hogy öt év alatt az energiaárak 400 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek ára pedig a duplájára nőtt.  A szakemberek szerint pazarló a mostani rendszer, nagyobb hangsúlyt lehetne fektetni a kórházinál olcsóbb járóbeteg-szakellátásra a szemészetnél, a gégészetnél, az urológiai és reumatológiai betegellátásnál, a gyermekgyógyászat területén. 

Az OEP szerint felesleges kapacitások listáját a belgyógyászat vezeti, de száz feletti a kihasználatlan szülészeti, kardiológiai, klinikai onkológiai és pszichiátriai ágyak száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!