Lemond mandátumáról Lengyel Zoltán

A képviselőnek nem maradt más választása, miután a Fővárosi Bíróság hétfőn rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

MTI

Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő csütörtökön lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezt maga az érintett közölte szerdán az MTI-vel.

Lengyel Zoltán azért mond le képviselői mandátumáról, mert a Fővárosi Bíróság hétfőn rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.
   
Elmondta, hogy lemondó levelét szerdán e-mailben elküldte Katona Bélának, az Országgyűlés elnökének és Géczi József Alajosnak, a mentelmi bizottság elnökének is.
   
Az e-mailben, melyet Lengyel Zoltán az MTI-nek is megküldött, az áll: "tiszteletben tartva a Fővárosi Bíróság ítéletét, parlamenti képviselői mandátumomról 2009. november 26. napjával lemondok". Hozzátette: csütörtökön levélben is feladja a lemondását.
   
Mint hangsúlyozta, jövő hét hétfőn már nem megy be a parlamentbe.
   
Úgy fogalmazott: hét és fél év parlamenti munka után meghozta élete egyik legnehezebb döntését, de mint kiemelte, nem volt más választása.
   
Lengyel Zoltánt 2007 júliusában egy közúti ellenőrzés során a fővárosban igazoltatni próbálták a rendőrök, ám a képviselőnél nem voltak iratok, nem volt együttműködő, ezért a rendőrök előállították a kapitányságra, eközben az egyik rendőr megsérült. A kölcsönös feljelentések közül abban az ügyben nem vezetett eredményre a nyomozás, amely a képviselő által tett feljelentéssel kapcsolatban indult. Lengyel Zoltán ellen azonban vádat emeltek és büntetőper kezdődött, melyben a Budai Központi Kerületi Bíróság májusban nyolc hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki első fokon. Ez ellen az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett, ám a Fővárosi Bíróság hétfőn másodfokon ezeket az indítványokat elutasította, s helybenhagyta a kerületi bíróság ítéletét.  
   
Az utolsó szó jogán a hétfői tárgyaláson a képviselő azt mondta, hogy a vádbeli cselekmények idején beteg és kialvatlan volt. Elismerte, hogy szabálysértést követett el, ám mint mondta - bűncselekményt nem.
   
"Rendőrt nem ütöttem meg és nem is fogok soha" - hangoztatta Lengyel Zoltán.
   
A képviselő ügyvédje a másodfokú tárgyaláson az enyhítésre vonatkozó indítvány keretében kérte a Fővárosi Bíróságot, hogy részesítse védencét előzetes mentesítésben, azaz mentesítse a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól, de a Fővárosi Bíróság ezt nem tette, így a képviselő a jogerős ítélet kihirdetésének napjától számított két évig - a szabadságvesztés felfüggesztésének időtartamáig - büntetett előéletűnek minősül.
   
Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi bizottságának szocialista elnöke hétfőn azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a jogerősen felfüggesztett szabadságvesztére ítélt Lengyel Zoltánnak "illik" lemondani a mandátumáról, de ha ezt nem teszi, az Országgyűlés összeférhetetlenségi eljárás keretében kétharmados többséggel dönt a mandátum megszüntetéséről.
   
Lengyel Zoltán 2007 nyarán még fideszes képviselő volt, majd a vádbeli cselekmények után kilépett a párt képviselőcsoportjából és egyúttal a pártból is és függetlenként az MDF frakciójába ült át. 
   
Lengyel Zoltán októberben öngyilkosságot kísérelt meg, mert mint azt akkor nyilatkozta: az ellene folyó eljárás miatt "besokallt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!