Megkaphatja az egykori laktanyát az celli önkormányzat

Évek óta kihasználatlanul áll a Ság hegyen az egykori honvédségi objektum. Celldömölk városa és az Őrségi Nemzeti Park igényt tart a területre.

Nagy Ildikó

Több mint tíz éve üresen és kihasználatlanul áll a Ság hegyen az egykori katonai objektum. A mintegy ötezer négyzetméteres, bekerített ingatlant - amelyen két épület áll - a kapun található felirat szerint őrzik.

Feltehetően a Honvédelmi Minisztérium, és feltehetően nem kevés pénzért. A felette lévő platón hajdan lokátorállomás működött, a laktanyában pedig sorkatonák és tisztek éltek, két külön épületben. Még szőlőt is műveltek, ám az elhanyagolt tőkék már menthetetlenek, megértek a kivágásra.

A városvezetők szemét is szúrta a hegyen lévő, kihasználatlan ingatlan, ezért úgy döntöttek, megpróbálják megszerezni. Az állam tulajdonában, vagyis a Magyar  Nemzeti Vagyonkezelő (MNV)  Zrt. kezelésében lévő ingatlant jogilag még a Honvédelmi Minisztérium használja.

Fehér László celldömölki polgármester tavaly nyáron levélben kérte az MNV Zrt-től a terület város részére történő térítésmentes átadását. Ezzel párhuzamosan az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság is jelezte a kezelőnek: igényt tart a területre. Először a laktanyát és a felette lévő platót is szerették volna megkapni, de a celldömölki városvezetőkkel végül abban állapodtak meg, hogy beérik a platóval, az egykori laktanya pedig legyen a városé. (A platót egyébként jelenleg a Nemzeti Hírközlési Hatóság bérli a Honvédelmi Minisztériumtól.)  Viszonylag rövid időn belül kiderült, hogy  elvi akadálya nincs a laktanya és a plató átadásának.

Az Őrségi Nemzeti Park elkészítette az MNV Zrt. által kért térképvázlatot  aminek feltehetően még meg kell járnia néhány hivatalt , és utána megkaphatja a platót, tudtuk meg Márkus Ferenctől, az Őrségi Nemzeti Park igazgatójától.
A celldömölki polgármesteri hivatalban is elkészültek a kért dokumentumok, amelyeket megküldtek az állami vagyonkezelőnek és a minisztériumnak. Közben azonban kiderült, hogy a földhivatali nyilvántartásban szereplő művelési ág nem felel meg a valóságosnak, így azt is módosíttatni kell. Most a földhivatali dokumentumokra vár a celldömölki polgármesteri hivatal, mondta el érdeklődésünkre Vida Zsuzsa vagyonügyi szakreferens. 

A birtokbaadást egy ideig hátráltatta az is, hogy a földminősítési eljárás során felvetődött: vajon nem szennyeződött-e vegyileg a terület? Ám mivel a hegyen csak laktanya és rádióállomás működött, ennek lehetőségét végül kizárták. Így elméletileg már semmi akadálya nincs annak, hogy a terület a város tulajdonába kerüljön.

A celldömölki képviselők mindenekelőtt turisztikai célú hasznosításban gondolkodnak. Elképzelhető, hogy a kő- és játszóparkkal bővülő Ság hegyi múzeum szomszédságában lévő területet is bevonják majd a hegyen létesítendő Vulkán park-projektbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!