Mentőhelikopterrel keresik a Himaláján eltűnt magyar hegymászókat

A kínai hadsereg Szecsuan tartományi illetékesei döntést hoztak az eltűnt magyar hegymászók helikopteres kutatásáról, de a kutatás fejleményeiről nem rendelkezik friss információval a pekingi magyar külképviselet.

MTI

Ezt Sárközy Péter főkonzul közölte vasárnap az MTI-vel.

A hétvégén semmiféle érdemi jelentés nem érkezett a tartományi székhelyről Csengtuból (Chengdu), sem a négy magyar hegymászó eltűnésének valószínűsített helyszínéről, a keresésükre indított csoporttól, vagy a mentők hegy-közeli központjából.
   
Sárközy Péter sajnálattal állapította meg, hogy a folyamatosan érdeklődő, kétségbeesett hozzátartozóknak nem tud felvilágosítást nyújtani. A főkonzulátus ugyanis képtelen kapcsolatba lépni az illetékesekkel, a korábban megígért rendszeres fax-tájékoztatás pedig nem érkezik meg a magyar külképviseletre. "Még azt sem tudjuk, hogy a kiadott parancsot követően megkísérelték-e helikopteres kutatást" - jegyezte meg a főkonzul.
   
A négy magyar hegymászónak, akik egy eddig meg nem hódított csúcsra szerettek volna feljutni, október 31-ig kellett volna visszaérkeznie Csengtuba. Hivatalos keresésük csak ezt követően kezdődött meg.
   
Korábban arról érkezett jelentés, hogy a tibeti hegyi mentők már 5000 méterre jutottak azon a - Himalája keleti térségében lévő - sziklás hegyen, ahol a magyarok holmiját megtalálták, de a hóesés, illetve a leesett hó miatt nem jutottak eredményre. Helikopter bevetését akkor a kínai hatóságok, szintén az időjárási viszonyokra hivatkozva, nem tartották lehetségesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!