Nagyon kínos: az amerikai kongresszusban is téma az ORTT frekvenciapályázata

Az amerikai kongresszusban indianai képviselők határozattervezetet terjesztettek elő, amely elítélné a magyar Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) legutóbbi rádiós műsorszolgáltatási döntéseit.

MTI

A tervezet címe: Magyarország ösztönzése a jogállamiság tiszteletben tartására, a külföldi befektetők tisztességes kezelésére és a szabad, független sajtó előmozdítására. A Joe Donnelly képviselő által jegyzett és hat további indianai képviselő által támogatott határozattervezetet - mint az MTI pénteken megtudta - a külügyi bizottság elé utalták. Egyelőre nem tudni, hogy a bizottság mikor fog a tervezetről tárgyalni.

A tervezet első pontja szerint az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház elítéli az ORTT-nek a frekvenciapályázatokról hozott közelmúltbeli döntéseit.

A második pontja azt tartalmazza, hogy a képviselőház a jogállamiság tiszteletben tartására és a külföldi befektetőkkel való tisztességes bánásmódra ösztönzi a Magyar Köztársaságot.

A harmadik, utolsó pont szerint a képviselőház arra ösztönzi Magyarországot, hogy tartsa fenn a szabad és független sajtó iránti elkötelezettségét.
 
A határozattervezet preambulumában egyebek mellett az szerepel, hogy az Egyesült Államok több mint 9 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon 1989 óta; az Egyesült Államok a negyedik legnagyobb és a legnagyobb nem európai külföldi befektető.
 
A szöveg hivatkozik a Financial Times 2009. november 6-i cikkére, amely szerint a rádiós frekvenciapályázatokról szóló döntés előtt magukat az MSZP és a Fidesz képviselőinek nevező személyek keresték meg a szóban forgó két rádióállomást, amelyeknek alkut ajánlottak: akkor hosszabbítják meg számukra a működési engedélyeket, ha a pártok a cégek vagyonából 50 százalékot kapnak. A rádiók visszautasították a zsarolási kísérletet, amelyet követően az MSZP-s és a fideszes ORTT-tagok a működési engedélyeket két másik, politikai kötődésű pályázónak szavazták meg.
 
A határozattervezet szerint a külföldi vállalatokkal szembeni tisztességtelen eljárás el fogja ijeszteni a befektetőket és akadályozni fogja Magyarország gazdasági növekedését, a jogállamiság, továbbá a szabad és független sajtó tiszteletben tartása viszont ösztönözni fogja a befektetői bizalmat Magyarország iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!