ScienNet: nyomozás a törzsvásárlói hálózat ellen

Akár a pénzük egy részét is visszakaphatják kártérítésként azok a "megtévesztett" emberek, akik befektettek a ScienNet törzsvásárlói rendszerébe, ha a cég működésével kapcsolatban csalás, sikkasztás, vagy piramisjáték szervezése állapítható meg - mondta Fröhlich Zsolt, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese.

MTI

Nagy Lajos, a VPOP országos parancsnoka a sajtótájékoztatón részletesen ismertette a ScienNet-Rendszerrel kapcsolatban felmerült visszaéléseket és a nyomozás részleteit. Elmondta: a VPOP november 20-án rendelt el nyomozást különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt a Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC Magyarországon kifejtett tevékenysége miatt.

Az előzetes adószakértői vélemény adatai alapján a cégnek 2008-ban több adónemben összesen közel 960 millió forint adót kellett volna bevallania és megfizetnie a költségvetésnek.  A nyomozás adatai szerint a bonyolult, sokak számára nehezen átlátható speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó vállalkozás tevékenységét kizárólag Magyarországon fejtette ki, egy erre a célra Magyarországon bejegyzett, azonos tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozást felhasználva. Az LLC adófizetési kötelezettségének a bejegyzés szerinti országban sem tett eleget, adószámmal nem rendelkezik. 

November 25-én, az LLC ügyvezetőjének elfogásával egy időben az ország egész területére kiterjedő akciót hajtottak végre a vámosok. Mintegy 200 vámnyomozó és a Merkur bevetési egység közreműködésével több mint 40 helyszínre szállt ki. A Magyarországon található szervert és a cég valamennyi számláját is lefoglalták, összesen 1,6 milliárd forintot.

Az eddig feldolgozott pénzforgalmi adatok alapján megállapították, hogy az LLC bevételeit 2008-ban döntően nem a jutalékok adták, hanem a belépő törzsvásárlók által befizetett tényleges áruforgalomhoz, illetve szolgáltatáshoz nem köthető befizetések. A jutalékokból befolyt összeg több tízszeresét utalták ki a rendszer élén álló magánszemélyeknek. Jelenleg is zajlik a szerverek és a lefoglalt adathordozók kiértékelése és a 2009. évet is magában foglaló szakértői vizsgálat az adóhiány megállapítása érdekében.

Nagy Lajos szerint a további részletes vizsgálatot az is megalapozza, hogy az LLC tevékenységéhez, vagy személyi köréhez közvetlenül köthetően több offshore jellegű vállalkozás bukkant fel, amelyek a rendszerből különböző tisztázatlan jogcímeken jelentős összegeket - több százmillió forintot - vontak ki. Találtak olyan magánszemélyt is, akiknek a bankszámlájára bár több millió forintot utalt az LLC, erről azonban semmilyen ismerettel nem rendelkezett.
 
A rendszer működése az eddig elemzett bankszámlák és a beszerzett nagyszámú szja-bevallások összevetése alapján felvetette a tömeges adóelkerülés megvalósulását is - mondta Nagy Lajos. A múlt pénteken a bíróság a vállalkozás ügyvezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte, az általa használt és az egyik érintett külföldi vállalkozás tulajdonában lévő több tíz millió forintot érő új luxusautóját pedig lefoglalta a hatóság a hétfőn. 

Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón jelezte: nem az elmúlt hónapokban kezdődött a törzsvásárlói hálózatok vizsgálata. A cél az volt, hogy kizárják a jogosulatlan betétgyűjtési tevékenység lehetőségét.      
 
Azt vizsgálták, milyen előnyökhöz jut valaki akkor, amikor belép a rendszerbe. Arra jutottak: teljesen bizonytalan, hogy mikor és mennyit kap vissza valaki abból a pénzből, amit befizetett. A vizsgálat az akkor rendelkezésre álló adatok alapján nem tudta megállapítani, hogy ki a cég tulajdonosa, és a nyilvántartási rendszerét sem tudták elérni, ezért bejelentést tettek a társhatóságoknál, mivel a cég tevékenységei nem tartoznak a PSZÁF felügyelete alá. Hangsúlyozta: az embereknek meg kell érteniük, hogy csak biztonságos, ellenőrzött termékekbe szabad a pénzüket elhelyezni, ha vissza akarják kapni.

Fröhlich Zsolt elmondta: azok is számíthatnak az APEH vizsgálatára, akik ebből komoly jövedelemre tettek szert, és ezt  nem szerepeltették  megfelelően adóbevallásaikban. Azt is elmondta: eddig 960 millió forint adóhiányra derült fény, a 2009-es évet még vizsgálják. Az is előfordulhat, hogy a lefoglalt 1,6 milliárd forint teljesen fedi majd a véglegesen megállapított hiányt.

Hozzátette: amennyiben marad ebből az összegből, és nem merül fel piramisjáték szervezése, sikkasztás vagy csalás ezzel a pénzzel összefüggésben, akkor az a cégnek visszajár. Viszont ha megállapítják a bűncselekményeket, akkor a "megtévesztett" emberek kártérítésként valamennyi pénzt vissza is kaphatnak. Erről azonban még korai beszélni, 400 ezer ember viszonyát kell rendezni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!